Inhaalbeweging voor onbetaalde concessies op begraafplaats

Wie met Allerheiligen de grote gemeentelijke begraafplaats van Liedekerke bezocht moet het zelf ook gemerkt hebben: aan heel wat graven stond een plakkaatje wat betekende dat de concessie voor dat graf afgelopen of aflopende was. Dat was ook oppositieraadslid Berdien Van Den Abeele (N-VA) niet ontgaan en zij had hierover tijdens de gemeenteraad dan ook enkele vragen. “Ik vernam ondertussen dat er jaarlijks een driehonderdtal bordjes geplaatst worden voor aflopende concessies maar dit jaar werden er maar liefst 1.350 bordjes geplaatst! Is er een inhaaloperatie aan de gang”, vroeg ze aan bevoegd schepen Dirk Lodewijk (Vooruit).

Hij bevestigt dat de gemeente jaarlijks bordjes plaatst aan graven waarvan de concessie verloopt maar dat het er dit jaar wel extra veel zijn. “Het kerkhof raakt stilaan vol tenzij we een extra stuk aansnijden. Daarom zijn we gestart met het afwerken van aflopende concessies. Dat hebben we tot nu nooit gedaan want het is niet plezant om graven weg te halen”, aldus schepen Dirk Lodewijk.

Volgens de schepen zullen alle nabestaanden die in het verleden de concessie niet betaald hebben nu een tweede kans krijgen. “Er zijn bijvoorbeeld graven bij waarbij sinds eind de jaren ‘90 niets meer betaald werd. Sommige van die graven zijn zwaar verwaarloosd maar er zijn er ook die nog jaarlijks onderhouden worden. Met die nabestaanden willen we nu in gesprek gaan zodat ze zich alsnog kunnen regulariseren en we het graf niet moeten weghalen. Het is niet onze bedoeling om financiën binnen te halen, wel om bepaalde zaken recht te zetten.”

Volgens Berdien Van Den Abeele werden er her en der ook bordjes geplaatst aan graven waarvan de concessie nog lang niet was afgelopen. “Nabestaanden kunnen nu ook enkel vernemen dat de concessie afloopt via dat bordje. Waarom worden zij niet aangeschreven als de gemeente hun gegevens heeft? Verschillende gemeenten werken met het systeem Orbit Begraafplaatsen dat alle info in een systeem bundelt. Als inwoner kan je dan zelf alle info raadplegen en het is zeer gebruiksvriendelijk”, gaf het oppositieraadslid nog mee.

“Het klopt dat er een vijftiental plaatjes verkeerd werden geplaatst. Dat gaat om een misverstand en die fout zal met de nodige excuses worden rechtgezet”, erkent de schepen. Op het voorstel van het centrale systeem reageerde hij positief. “We kunnen daar zeker gebruik van maken. We zullen nu al van elk graf een foto maken en opnemen in het systeem.”

Topartikels editie Ninove-Dender