JNM helpt amfibieƫn oversteken in de Voordestraat

Een ploeg van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), aangemoedigd door milieuschepen Eddy Boelens (Groen), hielp zaterdagavond bij de jaarlijkse amfibieƫnoversteek in de Voordestraat in Grimbergen.

Bij de eerste lenteprikken van het jaar steken daar telkens meer dan 4.000 amfibieĆ«n de straat over.Ā Naast de meer algemeen voorkomende soorten kikkers, padden en salamanders is daar ook de zeldzame kamsalamander bij.

Van die met uitsterven bedreigde kamsalamander werden dit jaar al drie exemplaren overgezet.

Tot 2012 vielen er onder deze nuttige diertjes jaarlijks honderden verkeersslachtoffers tijdens deze ā€˜grote overtochtā€™.Ā Daarom legde Grimbergen bij de heraanleg van de straat ook vijf paddentunnels onder het wegdek aan.

ā€˜Tijdens het hoogtepunt van de oversteek in de periode januari-maart blijft het nodig ook tijdelijke schermen te plaatsen die de beestjes naar de vangemmers en tunnels leidenā€™, aldus Boelens.

ā€˜Ook de inzet van vrijwilligers blijft daarbij belangrijk. We zijn dan ook blij met de inzet van deze Groene jeugdbeweging.ā€™