Escargotkraam verdwijnt na 47 jaar

Het gekende escargotkraam op de hoek van de Grote Markt en Bergstraat in Vilvoorde verdwijnt. De stad heeft beslist dat de kranige uitbaatster Louise Sylvain (80), door de Vilvoordenaars gemeenzaam ‘Sjoeke’ genoemd, moet vertrekken omdat ze al drie jaar haar standgeld niet betaalt.

Daarmee verdwijnt weer een stukje nostalgie uit Vilvoorde want Louize is al 47 jaar een herkenningspunt in de stad. Louise was zich deze week nog van geen kwaad bewust. ‘Alles is intussen geregeld’, vertelde ze maar de beslissing lijkt onverbiddelijk.

Na de sluiting van café ‘Het 13de Gebod’ een paar maanden terug, verdwijnt nog een stuk van de ziel van het ‘oude’ Vilvoorde. Het escargotkraam dat al die jaren een paar meter verderop stond moet weg.

Bij het stadsbestuur gebeurt een en ander nochtans niet van harte. ‘Wij hebben al het mogelijke gedaan’, zucht de bevoegde schepen Johan Claus (Open Vld). ‘Dit is al een oud dossier. Er zijn verschillende verwittigingen geweest en er werd zelfs een afbetalingsplan voorgesteld maar dat werd nooit nagekomen.’

Drie jaar achterstand

De achterstallige standgelden belopen intussen al drie jaar. Het gaat om een paar duizenden euro.

‘We hebben geprobeerd om haar een kans te geven maar er is nooit echt reactie gekomen. Ze heeft een aangetekende brief gekregen van de marktleider, ik ben zelf met haar gaan praten en er is een deurwaarder aan het kraam geweest. Allemaal zonder resultaat.’

Claus zit er duidelijk verveeld mee. ‘Het is een monument dat verdwijnt, niet meer of niet minder. Maar het is niet fair tegenover de andere marktkramers dat we dit zouden blijven tolereren. Misschien komt er iemand in haar plaats. Dat valt nog te bekijken.’

Ook burgemeester Hans Bonte (Sp.a) spreekt van ‘een verlies’. ‘Het is weer een stukje folklore dat jammer genoeg verdwijnt. Zij was een deel van de stad.’

Louise zelf stond deze week op de Varkensmarkt escargots te verkopen zoals ze dat al 47 jaar doet. ‘Ik heb mijn vaste stek even verlaten vanwege de kermis’, lacht ze. Zelf was ze duidelijk nog niet op de hoogte van de beslissing van de stad. ‘Achterstallige standgelden? Nee, dat is allemaal geregeld’, hield ze vol.

Dochter Catherine komt af en toe een handje helpen bij haar moeder. Zij was duidelijk meer verontrust. ‘Ik hoop dat ze haar niet gaan doen vertrekken. Dit is haar lange leven…’

Dat de escargots na al die jaren wel nog steeds in de smaak vallen mag duidelijk zijn. Ruddy Geyskens (23) uit Mechelen kan er van meepraten. ‘Ik ben een vaste klant. Al van kleinsaf kom ik speciaal van Mechelen naar hier om haar escargots te eten. Nergens anders vind je zo’n lekkere escargots als hier. Het zou zonde zijn als dit zou verdwijnen.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise