Jeugdraad Grimbergen: 'Overleg nodig over fuifbeleid'

De Jeugdraad roept tot een grondig debat over het fuifbeleid in Grimbergen naar aanleiding van de KSJ-fuif van vorig weekend. Die liep volledig uit de hand. Volgens de organisatoren werden echter alle regels nageleefd en zijn zij niet verantwoordelijk voor de vandalenstreken.

‘De drempel om een fuif te organiseren is nu al zeer hoog. Als de organisatoren hier nu nog voor moeten opdraaien is dat de doodsteek voor de fuiven in Grimbergen’, stelt voorzitter Eline Waanders onomwonden.

De KSJ-fuif ‘Splend it!’, die plaatsvond in zaal ‘Fenikshof’, heeft vorige zaterdagnacht voor heel wat overlast gezorgd in Grimbergen. Naast een massale vechtpartij, overdadig drankmisbruik en klachten over nachtlawaai, werden er ook tal van vernielingen aangericht in het centrum, vermoedelijk veroorzaakt door de fuifgangers.

De Grimbergse Jeugdraad neemt het intussen op voor de KSJ. ‘Verder onderzoek zal moeten moeten uitwijzen of de regelgeving daadwerkelijk is gevolgd, maar zij zeggen alleszins van wel. Als Jeugdraad zijn wij nauw betrokken bij het Grimbergs fuifbeleid en adviseren wij het gemeentebestuur telkens een fuifaanvraag ons bereikt.’

‘Wij merken echter meer en meer op dat de drempel om een fuif te organiseren in Grimbergen zeer groot is. Niet alleen is het financiële plaatje steeds moeilijker rond te krijgen, ook de fuifcapaciteit in Grimbergen vraagt om aandacht.’

‘Er mogen in het Fenikshof amper 10 evenementen plaatsvinden met elektronisch versterkte muziek. Daar zit je met optredens bij al heel snel aan. De kansen om fuiven te organiseren worden dan ook heel klein.’

Organisatoren niet aansprakelijk

Dat diegenen die het aandurven een fuif te organiseren, vervolgens geconfronteerd worden met problematiek van vandalisme en geweld kan voor de Jeugdraad niet door de beugel.

‘Wij steunen hierbij dan ook de fuiforganisatoren en benadrukken dat zij niet aansprakelijk kunnen gesteld worden voor daden die gepleegd worden door enkele amokmakers. Als zij hiervoor gestraft worden is dat de doodsteek voor de fuiven in Grimbergen. Dan vrees ik dat niemand nog een fuif gaat willen organiseren.’

‘Wij vragen dan ook om een verhoogde waakzaamheid van de politie en een versterkte dialoog tussen de betrokken diensten om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden.’

De Jeugdraad roept dan ook op tot een grondig debat omtrent het fuifbeleid in Grimbergen.

‘Niet alleen moet de drempel om een fuif te organiseren verkleind worden, maar moeten ook meer jongeren de kans krijgen om zowel op een efficiënte manier een fuif te organiseren, als op een veilige manier naar een fuif te kunnen gaan. Daarbovenop roepen wij op tot een meer genuanceerde berichtgeving. Nu wordt de organisator zomaar meteen door het slijk gehaald en in een slecht daglicht te plaatsen via internet en sociale media.’

‘In het oog houden wat op straat gebeurt’

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) houdt zich voorlopig op de vlakte. ‘Ik denk dat het beleid ter zake heel goed in elkaar zit. In de zaal zelf verloopt alles goed. Het is buiten dat er een aantal ‘stoten’ gebeuren die niet door de beugel kunnen. Het is goed dat daar nu even de aandacht wordt op gevestigd. We zullen er toch iets moeten op vinden zodat we toch meer in het oog kunnen houden wat er op straat gebeurt.’

De organisatoren van de betreffende fuif moeten alvast niet vrezen dat ze voor de schade buiten moeten opdraaien. ‘Ik denk niet dat aan de orde is. Dat kan je niet maken. Maar het is duidelijk dat er overleg moet komen om een herhaling te vermijden.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise