UPDATE : Opnieuw brand gesticht in hoeve Willy Van Ongeval

UPDATE : Donderdagavond brak opnieuw brand uit in de hoeve van Willy Van Ongeval. Een buurtbewoner merkte rond 23.45 uur dat de kleine stal aan de linkervoorkant vuur had gevat. Toen de brandweer aankwam stond de stal al in lichterlaaie. Het vuur was niet makkelijk onder controle te krijgen en de asbesten dakplaten zorgden voor extra overlast.

De brand in de oude vierkantshoeve van Willy Van Ongeval (74) is aangestoken. Dat bevestigt het parket Halle-Vilvoorde op basis van het verslag van een branddeskundige. Brandweer en Civiele Bescherming hebben donderdag nog een vijftal uur moeten nablussen. Wie er achter de brandstichting zit, is voorlopig een raadsel.

Op vraag van het parket Halle-Vilvoorde werd een branddeskundige aangesteld die moest achterhalen hoe het vuur kon ontstaan in de 147 jaar oude stal van de boerderij. Die kwam donderdagvoormiddag ter plaatse. “Volgens de deskundige gaat het om opzettelijke brandstichting”, vertelt Gilles Blondeau, woordvoerder bij het parket Halle-Vilvoorde. “Het onderzoek zal nu verder gevoerd worden door de politie. Onder meer een buurtonderzoek zal nog plaatsvinden.” Donderdagavond kwam ook het technisch labo van de federale politie ter plaatse om samen met de politie en een brandweerofficier verder op zoek te gaan naar sporen en aanwijzingen.

Voorlopig konden nog geen mogelijke daders aangewezen worden. “Het gaat volgens ons niet om een persoonlijke afrekening”, zegt een familielid van boer Willy, die zelf gisteren nog te zwaar aangeslagen was om te reageren. “Maar wie het heeft gedaan weten we niet. Er is niemand, volgens wat wij weten, die iets of iemand heeft gezien tijdens de afwezigheid van Willy op woensdagnamiddag.”

Kattenkwaad?

Sommige buren opperen dat het om spelende kinderen uit de buurt zou kunnen gaan, maar dat kan niemand bevestigen. “Het is natuurlijk vakantie”, aldus het familielid. “In het verleden hebben kinderen hier wel al kattenkwaad uitgehaald, maar moest het om kinderen gaan is dit wel een streek met grote gevolgen. Willy is er nog altijd niet goed van. Zijn levenswerk, waar hij geboren en getogen is, is in vlammen opgegaan. Gelukkig bleef het woongedeelte volledig gespaard en kan Willy hier nog wonen.”

Brandweer en Civiele Bescherming hebben, na het zware werk in de warmte woensdag, ook donderdag nog enkele uren werk gehad. In de voormiddag werd opgemerkt dat het hooi in de grote stal opnieuw begon te roken. Met een kleine graafmachine werd het hooi opengetrokken zodat het nageblust kon worden. De politie sloot nadien de stallen af met politielint.

Solidariteit

De solidariteit bij de buren blijft wel groot. “Twee kalfjes van drie dagen oud heb ik woensdagavond in één van mijn stallen opgevangen”, zegt paardenhouder Michel Vanslambrouck. “De andere koeien kunnen op de weides staan.” Ook Louis Nerinckx, die even verderop woont, bood hulp aan. “Als één van mijn koeien ‘s nachts om drie uur moest bevallen, mocht ik Willy bellen”, getuigt hij. “Op vijf minuten stond hij er. Als ik dan vroeg of ik hem wat moest, als wederdienst, stak hij zijn handen op en zei hij dat het maar normaal is. Hij is altijd de eerste die klaarstaat om iemand te helpen. Daarom moeten wij hem nu ook verder helpen.” Wat er met de stal gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Het blijft blijft wachten op een beslissing van de verzekeringsmaatschappij.

Buren en goede vrienden, Michel Vanslambrouck en Louis Nerinckx aan de boerderij. - Mozkito
Buren en goede vrienden, Michel Vanslambrouck en Louis Nerinckx aan de boerderij.
Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland