Pajottenland+ wil nieuwe middelen om platteland te versterken

Pajottenland+ werkt aan een nieuwe lokale ontwikkelingsstrategie. Bij goedkeuring worden de zeven meest landelijke gemeenten van de regio opnieuw Leadergebied, en kunnen er tot 2021 projecten worden uitgevoerd.

Het gaat om de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal.

‘In Vlaanderen is het Pajottenland door al het opbouwwerk van de voorbije jaren een begrip geworden: de samenwerking tussen het brede middenveld, de lokale besturen, de provincie, Vlaanderen en Europa heeft geleid tot een netwerk van economische, ecologische en sociale sterkhouders uit de streek. Het Pajottenland wil op dat pad verder werken’, zegt voorzitter Michel Doomst van Pajottenland+.

‘In het streekverhaal rekenen we vooral op overleg en samenwerking, die in de loop van de jaren zijn ontstaan. Ook wil de nieuwe oproep openstaan voor recente ontwikkelingen en netwerken. Maar vooral moeten we tot werkresultaten komen.’

Uit de analyse blijkt dat de landbouwoppervlakte de voorbije zeven jaar stabiel bleef, namelijk 14.460 hectare, of 66 procent van de totale 22.750 hectare. Het aantal landbouwers blijft echter dalen en er is weinig opvolging in de landbouw.

Voorts ken de regio weinig werklozen, maar wel een mobiliteitsprobleem. De regio kampt ook met gedeeltelijk verouderde woningen en een groeiend aantal senioren. Positief is dat het aantal overnachtingen groeit.

‘De economische dragers van de toekomst zullen landbouw, kleine lokale economie en toerisme zijn. Die mogelijkheden zijn nog te pril uitgebouwd in onze regio’, aldus Doomst.

‘De dorpen mogen in het Pajottenland geen slaapkamer worden en ook geen archeologisch museum. Stilstaan is ook voor het platteland achteruitgaan. Vooral in de dorpscentra is het te stil. Die rust moet er blijven, maar mag ons niet comateus maken.’

Doomst ziet ook kansen om als platteland voorloper te zijn in energiezuinig en energie-alternatief denken en werken, met actieve participatie van de inwoners.

‘Het Pajottenland heeft zijn draai gevonden en moet nu recht op resultaten afgaan’, besluit Doomst.

  • Meer info met statistieken vind je op www.pajottenland.be.
  • Ideeën zijn welkom via coördinator Jos Huwaert van Pajottenland+, jos.huwaert@pajottenland.be.

(Foto: Pajottenland+ ontving dankzij de samenwerking met Fordgarage Geeraerts uit Lennik een nieuwe dienstwagen ontvangen. Bedrijfsleider Marc Geeraerts overhandigde de sleutel van de bestelwagen aan Jos Huwaert, de coördinator van Pajottenland+.)