Eigen wijn voor kasteel van Gaasbeek

De wijngaard op de heuvelflank van het Kasteel van Gaasbeek ligt er wat verlaten bij. Daar komt binnenkort verandering in. Natuur en Bos sloot een samenwerking af met Wijndomein Dappersveld-Woestijn uit Elingen en Gooik. De volgende 25 jaar zullen wijnmakers Eric Geyssens en Sam Dehandschutter de wijngaard beheren.

Wijndomein
Eric en Sam van Wijndomein Dappersveld-Woestijn

In 2013 startten Eric en Sam met hun eigen wijngaarden in Elingen (Dappersveld) en Gooik (Woestijn). Intussen hebben zij  heel wat ervaring met wijnbouw en wijnmakerij en zijn ze klaar voor een volgende stap.

Net als de andere wijngaarden van de Pajotse wijnboeren zal ook deze wijngaard zo natuurlijk mogelijk beheerd worden zonder  herbiciden, pesticiden of insecticiden. Dat zal  een gezonde en ecologische biotoop creëren voor insecten, andere dieren en planten, wat de natuur, de druivenstokken en uiteindelijk ook de wijn ten goede komt.

Wim De Maeyer, regiobeheerder Natuur en Bos: “Bij het Kasteel van Gaasbeek hoort al eeuwenlang een wijngaard. Deze heeft dus een historische waarde. Het onderhoud van de wijngaard is zeer specifiek en arbeidsintensief. Daarom sloot Natuur en Bos, dat het kasteeldomein beheert, een overeenkomst af met Dappersveld-Woestijn. We hebben er alle vertrouwen in dat zij de wijngaard degelijk gaan beheren, met verstand van zaken en ecologisch verantwoord. Zo kunnen zowel parkbezoekers als wijnliefhebbers ten volle genieten. We kijken al uit naar de eerste toost!”

Als alles volgens plan verloopt zal die eerste toost er al in 2021 kunnen komen.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland