De officiële start van de bouw van de nieuwe Living Tomorrow-innovatiecampus is gegeven : Vlaams viceminister-president Hilde Crevits plaatste in een exoskelet het eerste raam van de futuristische toren van 15 verdiepingen en bijna 50 meter hoog.
Dag op dag 26 jaar na de opening van de eerste Living Tomorrow was dit ondanks de huidige, uitdagende tijden het perfecte moment voor een nieuw ambitieus project. “De coronacrisis werd een extra stimulans voor een groene innovatiegolf en een gigantische digitale versnelling waar we samen met 50 bedrijven mee op zullen inzetten”, aldus oprichter Frank Beliën en CEO Joachim De Vos.
Minister Crevits verschoon als een soort ‘robotversie’ bij de eerste ‘raamzetting’ van Living Tomorrow. Met de ondersteuning van het zogenaamde exoskelet – dat haar armen, benen en rug ondersteunde – kon ze zich lichter, sneller en beter bewegen bij het plaatsen van het eerste raam zonder spieren te overbelasten. Een mooie innovatie die bouwvakkers in de toekomst enorm zal ontlasten. “Living Tomorrow is een van onze Vlaamse uithangborden voor innovatie. Met deze campus kunnen we onze jeugd inspireren en innovaties bij onze ondernemers aanwakkeren”, aldus Crevits.“
Corona als hefboom voor innovatie
Door zijn innovatiecampus te lanceren in volle coronacrisis lijkt Living Tomorrow misschien wat op de zaken vooruit te lopen. “We staan echter op een kantelpunt van het digitaliseringstijdperk naar een autonomiseringstijdperk waarbij de focus op duurzame innovaties zal liggen. Corona én de Europese Greendeal heeft alles wat voordien vast stond in vraag gesteld. En dat is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet per se negatief”, zegt De Vos. “We hebben nu een unieke opportuniteit vooral op het vlak van duurzaamheid en uiteindelijk klimaatneutraliteit én op het vlak van de ongekend snelle digitale evolutie die er zit aan te komen.”
Living Tomorrow wil samen met het consortium van bedrijven dan ook de innovatiegolf boosten die het post-corona ziet opkomen. “Te starten met het gebouw zelf dat we zo CO2- en energievriendelijk mogelijk willen maken”, legt Frank Beliën uit. “Via innovaties als CO2-neutraal beton en bakstenen, isolatie uit gerecycleerde matrassen, bouwmaterialen die zelf kunnen aangeven wanneer ze vervangen dienen te worden en die volledig kunnen gerecycleerd worden… Maar vooral ook door de vele verschillende functies die ons 15 verdiepingen hoge gebouw zullen vervullen, als het eind volgend jaar open gaat.”
Levend lab
De nieuwe campus, die een investering van 30 miljoen betekent, zal voor een groot stuk een levend lab worden waar naar verwachting meer dan 1 miljoen consumenten, bedrijven en overheden letterlijk de toekomst zullen binnenstappen. “We zullen hier bijvoorbeeld tonen hoe het revalidatiecentrum in 2030 er zal uitzien, hoe we eten 3D printen en laten klaarmaken via robots, hoe we mensen zullen binnenlaten via het dak waar ze met een drone-helikopter worden afgezet… Er zal zelfs een mogelijkheid zijn om te overnachten om mensen echt ten volle onder te dompelen in de toekomst, via hotelkamers met thematische innovaties die je zelf kan uittesten en feedback geven.”