Kasteel van Walfergem staat te koop

Vastgoedkantoor Structura biedt sinds kort een opvallend historisch pand gelegen op Wolfrot in Asse te koop aan. Het achttiende eeuwse kasteel van Walfergem, compleet met gerenoveerde orangerie een conciërgewoning op een domein van ongeveer vijftien hectare staat namelijk te koop. Het kasteel behoorde jarenlang toe aan de familie Delvaux nadat het eeuwenlang bekend stond als ‘het speelgoed’ van de Brusselse familie t’Kint.

De geschiedenis van het kasteel gaat echter al vele eeuwen verder terug. De voorloper van het huidige kasteel van Walfergem, ook wel Hof te Huseghem genaamd, gaat al terug tot de 15e eeuw. Het pachthof met omliggende gebouwen was destijds nog omringd door grachten en vijvers. Het huidige kasteel dateert van 1729, getuige enkele gevelstenen met deze datum. Het was een buitenverblijf van de Brusselse familie t’Kint. Het kasteel raakte zo ook bekend als ‘speelhuys’ van de invloedrijke familie. “Van de vroegere omgrachting resten heden nog een vijver en enkele wallen. Het omringende park, toegankelijk in het zuidoosten, werd gedeeltelijk opgeofferd voor hedendaagse bijgebouwen en een vrij recente villa. Ten zuidwesten van het kasteel ligt de momenteel aangepaste oranjerie, volgens de eigenaar gebouwd in 1851”, meldt de inventaris voor onroerend erfgoed.

Het tuin- en bosgedeelte van het domein kon steeds rekenen op een grote interesse van de familie t’Kint en de familie Delvaux, waardoor het domein stelselmatig werd uitgebreid en aangepast. Zo werd in 1835 een tachtig meter lange muur gebouwd voor de kweek van leifruit, gevolgd door de bouw van de orangerie in 1851. Dat gebeurde allemaal door nazaten van Laurent-Joseph Delvaux die omstreeks 1830 in het bezit kwam van het domein. Laurent-Joseph is trouwens een afstammeling van de bekende Vlaamse beeldhouwer Laurent Delvaux. Voor de familie Delvaux was het kasteel van Walfergem niet langer een buitenverblijf maar werd het een vaste verblijfplaats.

Lees verder onder de foto.

Tot voor enkele jaren woonde Raymond Delvaux in het kasteel en woonden enkele andere leden van de familie in de andere gebouwen op het domein. In 2007 schreef eigenaar Raymond Delvaux in samenwerking met Flor De Smedt, Felix Meurisse, Frans Van Droogenbroeck nog een lijvig boek over de geschiedenis van het domein. Wie interesse heeft om het domein te kopen, kan dus meteen de geschiedenis ervan nagaan in het 850 pagina’s tellende boek.

Het is de zoon van Raymond Delvaux die het kasteel nu te koop aanbiedt via vastgoedkantoor Structura. “Het volledige domein van ongeveer vijftien hectare staat te koop. Dus naast het eigenlijke kasteel van Walfergem staat ook de conciërgewoning en de gerenoveerde orangerie te koop”, zegt Maarten Goossens van Structura. “Het kasteel heeft een bewoonbare oppervlakte van 550 vierkante meter en telt onder meer acht slaapkamers, twee badkamers en een wijnkelder.” De prijs voor dat alles is op aanvraag, maar wie al droomt van een nieuwe woning zal toch minstens drie miljoen euro moeten bieden.

Wie geïnteresseerd is, kan hier meer info vinden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk