Voedselbedeling van OCMW Dilbeek krijgt uitbreiding in aanbod dankzij unieke samenwerking in regio

Al enige tijd staan op regelmatige basis heel wat gemotiveerde vrijwilligers klaar om cliënten van het OCMW te voorzien van voedselpakketten. Sinds deze maand kunnen zij meer aanbieden dan de standaardpakketten die normaal zijn voorzien. “De Tempeliers Orde OTAC nam eerst en vooral contact op met ons”, aldus Zelderloo. “Zij krijgen van grote bedrijven en warenhuizen producten die zogezegd aan het einde zitten van hun verkoopmogelijkheid. Dat zijn dan bijvoorbeeld zaken waarvan het gewicht niet perfect klopt met wat op de verpakking staat. Hierdoor zouden die producten in de vuilnisbak belanden. Om te zorgen dat die giften toch nog bij de juiste mensen terechtkomen, dachten ze aan een samenwerking met het OCMW.”

Drempel verlagen

Als eerste gemeente in de regio Halle-Vilvoorde aanvaardde Dilbeek daarom het aanbod van de vereniging De Tempeliers Orde OTAC. Daardoor kunnen nu ook bijvoorbeeld shampoo, dierenvoeding of eens chips of cola worden meegegeven, waar het standaardaanbod normaal uit basisproducten zoals pasta, bloem, melk of conserven met lange houdbaarheidsdatum bestaat. Eén van de bezoekers van de voedselbedeling is alvast zeer tevreden. “Toen ik hoorde van het initiatief was ik meteen enthousiast”, wil de mevrouw anoniem kwijt. “Na het overlijden van mijn partner sta ik er alleen voor met drie kinderen en zonder job. Op deze manier lukt het beter om de maand door te komen.”

Ondanks de inzet van personeel en vrijwilligers en de positieve reacties van de cliënten wordt volgens Zelderloo echter nog te weinig gebruik gemaakt van de voedselbedeling. “We merken dat er nog een te grote drempel is voor veel mensen om langs te komen bij het OCMW”, zegt hij nog. “Door het extra aanbod hopen we die nog een stukje te verlagen en nóg meer mensen te bereiken. Niemand komt er natuurlijk graag voor uit dat ze nood hebben aan de voedselbedeling, ook al is dat vaak iets heel normaal. Ook in zo’n grote en welvarende gemeente als Dilbeek zijn er zo heel wat mensen die er nood aan hebben. Door de problematiek die er momenteel heerst en nog langer zal heersen, vrees ik dat inwoners steeds meer beroep zullen doen op onze voedselbedeling. Daarom is deze unieke samenwerking net zo mooi en heel welgekomen voor onze gemeente.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland