Oude toestellen krijgen tweede leven op Repair Café

In Itterbeek ging de allereerste editie van het Dilbeekse Repair Café door. Iedereen kon met zijn versleten spullen in het recreatiecentrum langskomen om ze te laten herstellen. Het Repair Café is een initiatief uit protest tegen de moderne weggooicultuur.

Het Repair Café was vooral een gezellig evenement. Een vijftigtal Dilbekenaren zakten naar het recreatiecentrum in Itterbeek af om hun oude spullen te laten herstellen.

Fietsen, computers, kledij, schoenen,… Het werd er allemaal hersteld. Intussen leerden de mensen zelf ook hoe ze hun spullen in de toekomst moeten herstellen.

‘Het Repair Caf√© werd in het leven geroepen om actie te houden tegen de weggooicultuur, die tegenwoordig in overvloed aanwezig is’, zegt Bert Van Der Haegen van de stuurgroep.

‘Mensen gooien tegenwoordig alles weg wanneer het stuk gaat, terwijl het soms echt makkelijk hersteld kan worden.’

20 jaar oude printer

Een bezoek aan het Repair Café betekent niet meteen dat al je spullen hersteld kunnen worden. Els Vrijdag probeerde een oplossing te vinden voor een oude broodrooster, die het schijnbaar niet meer deed.

Ze ging daarvoor te rade bij computerexpert Jef Neefs, die vaststelde dat de broodrooster… het niet meer deed.

‘Veel weet ik zelf ook niet van broodroosters, maar ik kan altijd eens proberen om het toestel te herstellen’, zegt Jef.

‘Ik vind dit echt een leuk initiatief waar ik graag aan bijdraag. Zo staat hier bijvoorbeeld een 20 jaar oude printer, die zogezegd niet meer werkt. Het is nu een uitdaging om uit te zoeken waarom die het niet meer doet, en wat wij daar kunnen aan doen’, klinkt het.

Op zondag 2 februari gaat de tweede editie van het Repair Café door. Op de afvalkalender staan de verschillende Repair Café’s aangeduid.