[pullquote]Bij het proeven van bestaande chocoladebieren miste ik de harmonie waarbij zowel het bier als de puurheid van de chocolade tot hun recht kwamen[/pullquote]
Valentino Chocolatier uit Schepdaal stelde donderdag Brasser, het eerste Belgische bier dat de perfecte match vormt met donkere chocolade. Valentino wil met dit product de Belg laten kennismaken met een nieuwe smaakcombinatie van bier en (fondant) chocolade.
âFood pairingâ, zoals de techniek heet in de culinaire wereld, is een procedĂ© waarmee wordt gezocht naar aparte smaakcombinaties, waarbij alle ingrediĂ«nten optimaal tot hun recht komen. De laatste jaren groeide ook de interesse voor âfood & drinkâ-pairing. Valentino Chocolatier voegt daar nu het âparenâ van bier en donkere chocolade aan toe.
Roodbruin bewaarbier
âDen Brasserâ is een roodbruin bewaarbier van 6,5 procent alcohol van hoge gisting op fles, met toetsen van vanille, rozijnen, karamel en granen. Het bier is naar eigen recept gebrouwen bij Brouwerij Anders.
Het âparenâ van chocolade en bier nodigt de consument uit om zelf te experimenteren met smaak, in familieverband, met vrienden, thuis of op restaurant. âDen Brasserâ en de donkere chocolade staan origineel op een dessertkaart, maar kunnen ook uit de kelder gehaald worden bij speciale gelegenheden.
Experimenteren
Willy Roelandts: âMet deze lancering willen we de bourgondische Belg uitnodigen om te experimenteren met smaken. We beschikken over topproducten op zowel bier- als chocoladevlak. We richten onze pijlen niet enkel naar het gastronomische milieu, maar naar iedereen die nieuwsgierig is om nieuwe smaken te ontdekken.â
De bedenker van het Brasser-bier is de Lennikse Sven Deman (Valentino Chocolatier). âIk startte mijn culinair parcours als chocolatier-banketbakkerâ, vertelt Deman. âHet vervolmaken van mijn koksopleiding was de volgende stap. De interesse voor het gerstenat begon tijdens mijn eerste horeca-ervaring (als cafĂ©baas bij CafĂ© Red) en mondde uit in een passie. Dankzij mijn opleiding tot bierkenner kon ik eindelijk zelf met smaken aan de slag. Bij het proeven van bestaande chocoladebieren miste ik de harmonie waarbij zowel het bier als de puurheid van de chocolade tot hun recht kwamen.’
‘Met de techniek van het pairen wilde ik beide smaken versterken, waardoor de smaakervaring nog intenser wordt. Bij Valentino Chocolatier kreeg ik de kans om twee schitterende Belgische topproducten, bier en chocolade, bij elkaar te brengen en het pairingbier Brasser onder de doopvont te houden.â
Cartoonist
De naam Brasser werd bekend als pseudoniem voor Paul De Valck (1937-2001), de Vlaamse cartoonist die jarenlang zijn handtekening plaatste onder de cartoons in Het Nieuwsblad en De Standaard. De originele Brasser-tekening op het etiket is van zijn hand en is de verpersoonlijking van het goede leven in het Pajottenland.
Het Brasser bier is beschikbaar in flessen van 75 cl aan 4,75 euro per fles(om te delen) en vanaf vandaag te koop in de Valentino-verkooppunten.