Asielcentrum Denderleeuw lokt protest en solidariteit uit

Enkele tientallen aanhangers van Vlaams Belang hielden donderdagavond voor het gemeentehuis van Denderleeuw een actie om te protesteren tegen de komst van een open asielcentrum in de gebouwen van de VDAB aan de Steenweg.

Er zouden in dat gebouw wellicht zo’n 200 asielzoekers worden gehuisvest. De actie verliep, op wat sirenegeloei na, rustig. De politie hield wel een oogje in het zeil.

actie asielzoekers denderleeuw 12“Onze gemeente heeft nu reeds te kampen met verregaande samenlevingsproblemen als gevolg van de massa- immigratie”, zegt VB-gemeenteraadslid Kristof Slagmulder.

“Daarbovenop wordt nu ook de asielkraan nóg verder opengezet. Momenteel wonen er in onze kleine gemeente al zo’n 2.900 inwoners van vreemde afkomst. Zonder enig overleg werd in Brussel beslist om de inwoners van Denderleeuw nog eens 200 extra asielzoekers door de strot te rammen. Op geen enkel moment werd de mening van de Denderleeuwenaar gevraagd.”

actie asielzoekers denderleeuw 15Een handvol mensen van ‘Hart tegen Hard’ en Groen Denderleeuw hielden tegelijk een symbolische tegenactie om ‘een signaal van solidariteit uit te sturen’.

“We erkennen dat 200 mensen op een goede manier opvangen geen sinecure is. De gemeente moet voor deze uitdaging voldoende ondersteuning krijgen om een kwalitatief en positief traject te kunnen uitstippelen en afleggen. Groen Denderleeuw vraagt dat onze gemeente tijdens het hele parcours kan blijven genieten van de ondersteuning van Fedasil en de Vlaamse overheid, die eigenaar is van het gebouw.”

Groen Denderleeuw is ook van plan een inzamelactie te organiseren, in samenwerking met het Vluchtelingenplatform Regio Dender.