Gemeente vernieuwt IT-infrastructuur

Lokaal bestuur Meise streeft naar een verbeterde efficiëntie en veerkracht en zet daarom in op de vernieuwing van haar verouderde serverinfrastructuur, die al dateert uit 2016. Het lokaal bestuur wil zo de prestaties van haar informatiesystemen naar een hoger niveau te tillen.

“De huidige serveromgeving heeft zijn levensduur bereikt”, zegt schepen van ICT Jorn Lathouwers (LB+). “Om te voldoen aan de groeiende technologische eisen en de beveiligingsstandaarden van vandaag, is het vervangen van de verouderde infrastructuur een must.”

Via het raamcontract van Vlaams-Brabant is deze opdracht toegekend aan de firma Simac. “Het vernieuwingscontract gaat verder dan een traditionele vervanging van hardware. Naast het leveren en installeren van servermateriaal, zal lokaal bestuur Meise ook uitgebreide ondersteuning krijgen, waaronder expertise op het gebied van virtuele servermigraties en andere projecten.”

Een cruciale factor was de naleving van de GDPR-regelgeving en het waarborgen van informatieveiligheid. “Een opmerkelijke verandering in de vernieuwde infrastructuur is de decentrale opzet van de servers. Dit heeft als voordeel dat bij grote technische problemen op de hoofdsite, de hersteltijd (RTO) drastisch wordt verlaagd. Door de decentralisatie wordt het lokale bestuur veerkrachtiger en kunnen mogelijke storingen doeltreffend worden aangepakt, waardoor de continuïteit van essentiële diensten beter gewaarborgd blijft.”

De prijs voor het vernieuwen bedraagt zo’n 270.000 euro. “De omschakeling zal in fases gebeuren, tegen eind april moet de nieuwe omgeving volledig omgeschakeld zijn.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise