Technologische Wetenschappen van GTSM ontdekt de wereld van fotonica

De derde graad Technologische Wetenschappen van de GTSM bezocht onlangs het labo fotonica van de VUB. Je kunt Fotonica studeren aan de faculteit Ingenieurswetenschappen als je geboeid bent door elektronica, fysica en wiskunde, maar bovenal door de fascinerende wereld van het licht.

De leerlingen kregen alvast een voorsmaakje over de technologie van het licht. Ze volgden daartoe een aantal workshops rondom de eigenschappen van licht.

In een donker laboratorium deden ze proefjes met lasers. De leerlingen moesten onder andere proberen om een vervuilde laserstraal door een piepklein gaatje naar de andere kant te krijgen om dan te meten wat de sterkte van deze straal was (in megawatt). Hoe beter de straal werd gericht, hoe sterker ze eruit kwam. Dat lijkt makkelijk, maar dat is supermoeilijk!

Ze werkten daarvoor op een uitgebalanceerde tafel. Deze tafel staat op grote cilinders om alle trillingen op te vangen in het gebouw. Omdat het richten van de straat zo minuscuul juist moet zijn, mag er bijvoorbeeld niet op geleund worden.

De leerlingen leerden al doende het een en ander bij over het spectrum van licht, interferentie van licht, alsook polarisatie van licht. Dit allemaal ter voorbereiding op de B-Photonics Cup in 2024. Dit is een jaarlijkse wetenschapswedstrijd op initiatief van de VUB, B-PHOT en Colruyt Groep Technics. Het helpt leerlingen om hun eigen gadget van de toekomst te bouwen met behulp van licht(technologie).

Dit is allemaal mogelijk bij de GTSM en krijgt nog een vervolg. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk