Politieke impasse Denderleeuw blijft muurvast ondanks protestacties

Denderleeuw beleefde woensdag alweer een bewogen politieke avond. Op het plein voor het gemeentehuis protesteerden, voorafgaand aan en tijdens de gemeenteraad, onder meer de brandweer, de speelpleinwerking, de scouts en de middenstandsraad, samen goed voor enkele honderden mensen.

Ze eisen dat Denderleeuw opnieuw op een normale manier wordt bestuurd. Door de politieke impasse kunnen immers zo goed als geen gewone uitgaven meer gebeuren. De jeugdverenigingen en de brandweer hebben dan weer hun eigen specifieke grieven over de al jaren aanslepende huisvestingsdossiers.

Binnenin op de gemeenteraad bleef de situatie intussen echter even beschamend en uitzichtloos als de voorbije maanden. N-VA enerzijds en CD&V en SP.A-Open anderzijds blijven openlijk de meest scherpe woorden gebruiken tegenover elkaar.

Een opmerkelijk feit was dit keer alvast de aanwezigheid van drie waarnemers van het Vlaams agentschap Binnenlands Bestuur. Zij woonden in opdracht van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de gemeenteraad bij om zich te vergewissen van de politieke impasse in de Dendergemeente.

Van de meer dan zestig punten op de agenda raakte er overigens opnieuw geen enkel goedgekeurd. SP.A-Open, CD&V en raadslid Marleen Buydens stemden onder meer de seniorenreis, de seniorennamiddag, de openluchtfilm van de jeugdraad, de uitstap van de vrijwilligers, de aankoop van veiligheidskledij, de rioleringswerken in Ten Kouter en het nood- en interventieplan van de rommelmarkt in Welle weg.

Ook de gemeentescholen in Welle en Iddergem zitten nu echt met de handen in het haar, want ook de aankoop van leerboeken, didactisch materiaal, warme maaltijden en dranken voor de scholen kunnen na vanavond nog steeds niet gebeuren.

Zelfs een contract voor het reinigen van de ramen van de gemeentelijke gebouwen kan niet worden onderhandeld. ‘Gelukkig heeft de brandweer vorige keer de ramen van het gemeentehuis al grondig gekuist’, grapte raadslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).

Ook het voorstel van Slagmulder om het schepencollege opnieuw zelf te kunnen laten beslissen over dagelijkse uitgaven tot 5.000 euro werd – zoals kon worden verwacht – weggestemd.