Renovatie sportcentrum Ternat kost 5,4 miljoen

Ternat krijgt 682.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid voor de renovatie van het gemeentelijke zwembad. De totale renovatie van het sportcentrum wordt geraamd op 5,4 miljoen euro, waarvan 2,7 miljoen euro voor het zwembad.

Het renovatiedossier, begeleid door Farys, is intussen volledig klaar. Volgende week wordt de bouwaanvraag ingediend. Het is de bedoeling dat de verbouwingen begin september starten en dat het volledig vernieuwde sportcentrum de deuren opent op 1 september 2017.

“Het sportcentrum wordt volledig gestript. Alle beglazing, binnenbekleding, vloeren en technische installaties worden vernieuwd, met de nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het goede nieuws is dat de betonstructuur van het gebouw globaal gezien nog zeer goed is. Dat hebben testen uitgewezen. Er zijn enkel wat lokale herstellingen nodig”, zegt Kim De Wever, beheerder van de sport- en jeugdsite.

“Na de renovatie zal de indeling van het sportcentrum er anders uitzien. Het cafétaria komt waar nu de inkomhal is. Het wordt een cafétaria met verdieping en een buitenterras. De nieuwe zaal voor gevechtssporten komt op de plaats van het huidige cafétaria en krijgt een volwaardige uitrusting. Het onthaal en de administratieve backoffice worden één geheel.”

“Ook aan de toegankelijkheid van het sportcentrum wordt alle aandacht besteed, met onder meer ook een lift. Momenteel kunnen mensen met mobiele beperkingen niet overal terecht in de sporthal, terwijl er hier toch ook heel wat G-sportwerkingen zijn.”

Of er zonnepanelen komen is nog niet zeker, dat is afhankelijk van de stabiliteitsstudie van het dak die momenteel aan de gang is. Er komt in samenwerking met Sint-Angela ook een extra parking voor 80 auto’s aan de achterzijde, via de ’t Serclaesstraat.

Zwemclubs naar Liedekerke

De zwemclubs die het zwembad van Ternat gebruiken mogen tijdens de sluitingsperiode voor het grootste deel gebruik maken van het zwembad van Liedekerke.

“We hebben wel wat moeten schuiven met de bestaande regelingen”, zegt Steven Van Linthout (CD&V), schepen van Sport in Liedekerke. “Ons bad zal vanaf september ook op zondag open zijn voor vrij zwemmen. Momenteel is enkel het bad van Ternat die dag open.”

Tijdelijke sporthal

Voor de clubs die competities spelen en normaal gebruik maken van de Ternatse sporthal komt er vanaf 1 september een tijdelijke sporthal op het terrein van de hockeyclub Green Devils in de Vitseroelstraat.

“Het wordt een kopie van de bestaande oppervlakte van de sporthal, met een sportvloer, kleedkamers en douche, maar geen cafétaria. Drie leveranciers van dergelijke constructies hebben ingetekend en momenteel wordt onderhandeld wie het contract krijgt. De tijdelijke sporthal blijft staan tot eind mei 2017. De kostprijs wordt geraamd op 320.000 euro.”

Op 2, 3 en 4 september komt er ook een groot sluitingsfeest voor het oude sportcentrum. Alle sportclubs worden uitgenodigd om daarover mee na te denken.

Intergemeentelijke samenwerking

Eerder raakte al bekend dat ook Liedekerke en Affligem mee bijdragen in het Ternatse project. Die intergemeentelijke samenwerking was ook een voorwaarde om van de Vlaamse subsidies te kunnen genieten.

Ternat, Affligem en Liedekerke werken al langer goed samen op vlak van sportinfrastructuur. De zwembaden van zowel Liedekerke als Ternat worden beheerd door de watermaatschappij Farys. De openingsuren zijn op elkaar afgestemd en beide baden hebben eenzelfde prijzenstructuur. Meerbeurtenkaarten zijn ook in beide zwembaden geldig.

“Liedekerke en Ternat betaalden destijds mee voor de wielerpiste in Affligem, terwijl Affligem voor zijn inwoners meebetaald voor het gebruik van de zwembaden in Ternat en Liedekerke”, zegt Herman Steppe, de Affligemse schepen van Sport. “Vanuit Affligem zijn er jaarlijks 8.000 zwembeurten in Liedekerke en duizend zwembeurten in Ternat.”

Ook Liedekerke krijgt een Vlaamse subsidie van 108.000 euro voor de renovatie van het dak van het zwembad Heuvelkouter. De werkzaamheden starten begin 2018 en de kostprijs wordt geraamd op 370.000 euro.