Laatste stickerdag: verkeerschaos aan containerpark Affligem (update)

In de Bellestraat in Affligem was er zaterdagochtend enkele uren een verkeersinfarct aan het Affligemse containerpark van ILvA. Het verkeer stond in de Bellestraat in beide richtingen aan te schuiven, in de oostelijke richting zelfs tot aan de lichten met de N208.

Een en ander heeft te maken met het feit dat vanaf 31 maart niet meer kan worden betaald met de oude gemeentelijke afvalstickers. De laatste twee weken probeerden heel wat mensen alsnog hun oude voorraad stickers te verzilveren door hun groter oud vuil weg te brengen.

Er stonden al de hele week dagelijks rijen lange wachtenden aan het containerpark. Eerder deze week had oppositiefractie Open VLD het schepencollege opgeroepen om de termijn met enkele weken te verlengen, maar op die vraag werd niet ingegaan.

‘Het is duidelijk dat het hier gaat om een ‘run on the bank’, zegt fractieleider Tim Herzeel (Open VLD). ‘De afvalstickers worden vanaf volstrekt waardeloos.’

‘Te veel ongesorteerd afval’

Volgens milieuschepen Bert De Roeck (N-VA) is echter niet de opslagcapaciteit op het containerpark het probleem, maar wel het feit dat de mensen zelf met aanhangwagens vol ongesorteerd afval naar het containerpark komen.

‘Als ze dan elk een uur tot anderhalf uur nodig hebben om ter plaatse in het park alles te sorteren, dan kunnen er ook zolang geen andere klanten meer op het park’, aldus De Roeck.

‘Er is zelfs nog geen enkele container vol en bovendien staat ILvA klaar om volle containers onmiddellijk weg te halen. Het gaat gewoon veel te traag vooruit en dat is de eigen schuld van de mensen omdat ze thuis alles op een hoop gooien.’

Een veel groter probleem bleek echter het afvaltoerisme uit omliggende gemeente, waarbij de aanbieders van het afval beroep doen op de identiteitskaart van Affligemse inwoners. 

Burgemeester Walter De Donder vorderde rond 10.45 uur de politie om in de rij identiteitscontroles uit te voeren. Zelf mogen de parkwachters immers geen identiteitscontroles uitvoeren.

Toen dat nieuws doorsijpelde in de file – onder meer dankzij een nieuwsbericht op Radio 2 – maakten heel wat bestuurders plots rechtstomkeer. Een half uur later bleek de file in de Bellestraat zowaar zo goed als opgelost.

Volgens schepen De Roeck was een verlenging van de termijn om met stickers te betalen geen optie: ‘Het was ons al een tijdje duidelijk dat het vooral afvaltoeristen uit het omliggende waren die zich met stickers aanbieden. Je kon de stickers zelfs voor een euro kopen op zoekertjessites.’

(ingezonden foto’s: Tim Herzeel)