Ternatse bib zet in op familie vriendelijkheid

Met het ondertekenen van het Familiemanifest engageert de bib zich om permanent te werken aan een familievriendelijke omgeving.

Timo Schoukens (3de schepen, Voor Ternat): “Er zijn reeds heel wat stappen gezet om een familievriendelijke bibliotheekwerking te realiseren. Zo is onze locatie zeer toegankelijk voor gezinnen met kinderen. We beschikken over automatische deuren en een lift. Bovendien kunnen ouders hun kind vlot verluieren op onze verzorgingstafel.”

Toch zijn er nog enkele uitdagingen op het vlak van familievriendelijkheid. Bibliothecaris Hilke Arijs licht toe: “In de toekomst zetten we ook in op het ondersteunen van families vóór een bibbezoek en schenken we extra aandacht aan het allereerste contact met de bibliotheek. Je krijgt namelijk maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Verder streven we naar een bib waar elk gezin vlot vindt wat het zoekt, waar men rustig en ontspannen kan genieten van een familiemoment, met of zonder een goed boek”.

Ook de allerkleinsten zijn welkom

De bibliotheek legt reeds geruime tijd de focus op het bereiken van families. Zo is Ternat sinds 2018 Boekstartgemeente. Hiermee engageert de gemeente zich om ook de allerkleinste kinderen te laten genieten van boeken. Bovendien vindt iedere 1ste vrijdag van de maand het Babycafé plaats, een initiatief van de partners van het Huis van het Kind Ternat.

Christiane Servranckx (2de schepen, CD&V en Volks): “Onze bib is een belangrijke partner van het Huis van het Kind Ternat. Tijdens het Babycafé in de bib is er ruimte voor (toekomstige) ouders om ervaringen met elkaar uit te wisselen en opvoedingsvragen te stellen aan de verpleegkundige van Kind & Gezin. Op deze manier zorgen we voor een laagdrempelig infomoment tussen ouders onderling en ervaringsdeskundigen.”

Tijdens de zomervakantie loopt het Babycafé gewoon door. Bovendien organiseert de bibliotheek gedurende de zomermaanden nog meer leuke en familievriendelijke activiteiten. Zo kan je op zoektocht gaan naar de Schat van Vlieg en staan er voorleesfeestjes, game- namiddagen , tekenworkshops …  op het programma!

Het Inclusieve Familiemanifest roept cultuurhuizen op om zich te engageren om drempelverlagend te werken. Er is een groot en boeiend aanbod aan cultuuractiviteiten maar toch ervaren heel wat gezinnen een hoge drempel om effectief binnen te stappen. Bibliotheek Ternat streeft alvast naar een inclusieve bib door aan de slag te gaan met de 25 vooropgestelde actiepunten van Publiq.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...