Vergroenen van de begraafplaatsen

De gemeente Asse wil de begraafplaatsen op zijn grondgebied vergroenen met graspaden, bloemenweides en hoogstammen waar mogelijk. Nadat eerst de begraafplaats van Relegem werd aangepakt (2015) wil de gemeente nu een versnelling hoger schakelen en ook in Bollebeek, Kobbegem, Bekkerzeel en Walfergem vergroenen. De andere deelgemeenten, Asbeek, Zellik, Asse-centrum en Asse-Terheide, komen later aan bod.

In 2015 werd aan de sociale werkplaats Pro Natura de vergroening van de begraafplaats van Relegem toevertrouwd. Dit jaar heeft het college de vergroening van de vier begraafplaatsen hierboven vermeld opnieuw aan Pro Natura gegund. De wandelpaden tussen de graven worden ingezaaid met gras, tussen de graven komen bodembedekkers en waar mogelijk worden ook hoogstambomen voorzien.

Het vergroenen van de begraafplaatsen heeft niet alleen een ecologisch nut maar zorgt ook voor een makkelijker onderhoud nu de gemeenten geen sproeistoffen meer mogen gebruiken.

De werken in Bollebeek, Kobbegem, Bekkerzeel en Walfergem zullen in principe eind augustus starten. Ter plaatse worden infobordjes geplaatst om de bezoekers te informeren over de werken. Op de begraafplaats te Mollem heeft de gemeentelijke groendienst de ereperken van de oudstrijders en de zones van de ontknekelde graven zelf ingezaaid.

Foto: Kerkhof Asbeek

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk