Kalfjes sterven in hevige hooibrand

Een brand in een loods van de boerderij van Jan De Schrijver op de Assesteenweg in Ternat heeft maandagochtend het leven gekost aan twaalf kalfjes.

De brand ontstond in een hooiloods waarin zich ook een honderdtal koeien bevonden. Een collega-landbouwer, die rond 4 uur op de Assesteenweg aan de boerderij passeerde, zag dat er iets niet pluis was en belde de brandweer.

Toen de eerste ploegen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West arriveerden sloegen de vlammen al door het dak van de loods.

De brandweermannen slaagden er nog in om ongeveer negentig van de honderd melkkoeien naar buiten de drijven naar de omliggende weiden. Voor een twaalftal koeien, vooral jonge kalfjes, kwam alle hulp te laat.

Het bluswerk zal nog uren in beslag nemen omdat al het smeulende hooi met vorkheftrucks uit de loods moet worden gehaald. De civiele bescherming van Liedekerke assisteert de brandweer.

De uitgebrande loods is nog maar twee jaar oud. De brandweer denkt dat de oorzaak bij zelfontbranding moet worden gezocht.

Op de Assetseenweg is één rijstrook afgesloten. Het verkeer wordt er beurtelings doorgelaten.