Rie van Pol herleefde tijdens opendeurdag van Firma Thomas

Op zondag 11 en maandag 12 december was het opendeurdag bij de Firma Thomas op de Brusselsesteenwg in Merchtem. Er stond een ongelooflijk gamma land- en tuinbouwmachines uitgestald. Vooral bij de tractoren waren er geweldige mastodonten te bewonderen maar toch ging één exemplaar met heel wat aandacht lopen.

Bij de ingang stond immers een oud blauw werkpaard, een Fordson uit 1960, als eye-catcher. En wat het nog specialer maakte was dat dit de tractor was geweest van Rie van Pol uit Mollem. Rie, een echte volksfiguur, overleed in mei 2016 en zijn trekker was toen al verkocht aan de Firma Thomas.

Als landbouwer-caféhouder kocht Henri Amerijckx op 14 november 1960 een tractor Fordson diesel 32 PK bij de firma Plasman uit Brussel voor 125 000 frank. Rie en zijn blauwe tractor, het was een vertrouwd beeld in Mollem, net zoals zijn pittoreske boerderij-annex café, ondertussen omgebouwd tot ’t Coorenhof. Bij de tractor hing ook de originele factuur en die Fordson…die doet het nog altijd! Rie van Pol was even helemaal terug! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be