Lezing en filmavond over coöperatieve landbouw in ‘t Smiske

Kleinkunstencentrum ‘t Smiske op het Gemeenteplein in Asse is normaal gezien de plek voor een gezellig concertje of een rustige caféavond. Maar op vrijdag 2 september staat er iets helemaal anders op het programma. Enkele organisaties die actief zijn in de coöperatieve en biologische landbouw komen er uitleg geven over hun project. Reinout Keymolen van ‘t Smiske is betrokken bij zo’n organisatie. “Met de coöperatie Daarom Wel! halen we stukken grond en gebouwen uit de economie om er gemeenschappelijk goed van te maken. Vrijkopen is het sleutelwoord en daarbij starten we telkens vanuit de gemeenschap. Zes jaar geleden zijn we gestart met het project Welenhoeck in Herzele met een boerderij op 2,3 hectare grond. Nu is er al een samentuin met gastenkamers en we willen de plek een nog groter publiek karakter geven”, legt Reinout uit.

Ook een medewerker van de coöperatie en stichting De Landgenoten komt uitleg geven over hun project. De Landgenoten wil landbouwgrond vrijkopen met middelen van aandeelhouders en schenkers om de grond dan levenslang te bestemmen voor biologische landbouw. “Voor de jonge generatie wordt de drempel te groot om te starten als landbouwer. Zeker wie in de biolandbouw aan de slag wil gaan, moet een leven lang afbetalen aan investeringen”, aldus Reinout. 

Voorts nog op het programma: de documentaire ‘The Land for our Food’, een filmdocumentaire die de Engelse leerling-teler Gavin Bridger volgt op zijn zoektocht naar toegang tot land voor agro-ecologische landbouw in Engeland. En Charlotte van Perkuus, een biologische boerderij in Sint-Pieters-Leeuw die werkt op een agro-ecologische manier, komt getuigen over haar moeilijke zoektocht naar grond. Tim De Keyser van ‘t Smiske zorgt voor een muzikale noot. De avond start om 19 uur en is gratis. Meer info via het Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/5399623400105195

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk