Inktfabrikant Unico failliet, 25 werknemers verliezen baan

De inktfabrikant Unico in de Essenestraat in Ternat is failliet. 25 mensen, bijna allemaal uit de onmiddellijke regio van Ternat, verliezen hun baan.

Het faillissement van de nv werd uitgesproken op 24 maart. De curator liet de productie onmiddellijk stopzetten en zette de ontslagprocedure in voor de werknemers. Toch heeft hij hoop dat een doorstart voor Unico nog mogelijk is.

‚ÄėHet gaat om een bedrijf met hoogwaardige, zeer gespecialiseerde producten en een heel internationaal klantenbestand. Het faillissement kwam er vooral door problemen met de banken. Al waren de schulden nog enigszins te overzien, toch in vergelijking met andere faillissementen‚Äô, zegt curator Michiel Verraes.

Unico werd opgericht in 1975 en leverde zeefdrukinkten van hoge kwaliteit voor de industrie. In 1982 verhuisde het bedrijf naar de Essenestraat in Ternat, toen Unico werd overgenomen door de nv Trenal, een toonaangevende fabrikant van offsetinkt.

Eind jaren ’80 werden de nieuwe gebouwen opgetrokken voor de hoogwaardige inktproductie.

Begin 1991 werd het bedrijf overgenomen door de familie Lenoir. Vanaf dan nam vooral de export enorm toe. Enkele jaren geleden werkten er nog veertig mensen.