De Vlaamse Staak is helemaal uitverkocht

De voorlaatste week van de maand maart werd de verkoopsovereenkomst getekend van het laatste bedrijfslot in bedrijvenzone Vlaamse Staak in Opwijk. Meer dan 15 lokale ondernemers kozen dit duurzame en innovatieve bedrijventerrein ondertussen als hun toekomstige uitvalsbasis.

Bedrijvenzone Vlaamse Staak is een duurzaam, toekomstgericht lokaal bedrijventerrein langs de N47 Steenweg op Dendermonde in Opwijk. Het biedt ruimte aan kmo’s en ambachtelijke bedrijven met een lokaal karakter. Bij deze samenwerking tussen gemeente Opwijk, intercommunale Haviland en POM Vlaams-Brabant waren duurzame energie, landschap en water de sleutelwoorden voor ontwikkeling.

In november 2021 werd het bedrijventerrein officieel ingehuldigd In de loop van vorig jaar werden de laatste kmo-units in het hoofdgebouw bedrijfsklaar gemaakt. Om een kans te maken op een plaatsje, legden kandidaat-ondernemers hun projecten voor aan een stuurgroep. De selectie op basis van objectieve criteria garandeerde de kwaliteit van de ontwikkeling en de optimale invulling van de loten.

Bedrijvenzone Vlaamse Staak werd ontwikkeld volgens een innovatief duurzaam concept, zowel naar milieu als naar buurtbewoners toe. Een buurtpark, uitgebreide groenbuffers en kwalitatieve inrichting van de bedrijfsloten zorgen voor een optimaal ruimtelijk rendement, mooi ingeplant in het landschap.

Het innovatieve warmtenetwerk met zonnepanelen en warmtepompen maakt het voor de ondernemers mogelijk om energieoverschotten onderling uit te wisselen. In het collectief waterbeheersysteem wordt regenwater dan weer opgevangen, gebufferd en in de grond ge√Įnfiltreerd via een grachtensysteem en een onverhard bufferbekken. Daar kan het ook dienst doen als bijkomende blusvoorraad. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk