Bierbrouwer Alken-Maes nodigt voor tiende keer internationale brouwtalenten uit voor brouwerijbezoek bij Mort Subite

Een internationaal gezelschap streek vorige week op uitnodiging van brouwer Alken-Maes neer in ons land. Ze werden hier ondergedompeld in de Belgische brouwcultuur en -processen. Maandag bezochten ze de brouwerij van Mort Subite in Kobbegem.

Belgiรซ is het land om biercultuur op te snuiven en brouwkennis op te doen. Dat weet ook de Nederlandse brouwerijgroep Heineken, die nu voor de tiende keer twintig van zijn meest beloftevolle brouwers uit onder andere Braziliรซ, Nigeria en India laat afzakken naar ons land. Alken-Maes, dochterbedrijf van Heineken, leidt hen tijdens deze โ€˜Master Brewersโ€™-opleiding een week lang rond in haar sites. Van spontane gisting en lambiekbieren tot hergisting op fles: het komt allemaal aan bod. 

Het gezelschap startte maandagย  met een bezoek aan het Brouwershuis van de Belgische Brouwers op de Grote Markt van Brussel, voor onder meer een introductie over de Belgische biercultuur. Daarna bezocht het internationale gezelschap de brouwerij van Mort Subite in het Vlaams-Brabantse Kobbegem, gespecialiseerd in kriek- en geuzebieren, voor een unieke blik achter de schermen wat betreft spontane gisting en lambiekbieren. Later in de week volgden nog bezoeken aan de brouwerij in het Limburgse Alken, de Cidrerie Stassen in Aubel in de Waalse provincie Luik, en de Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands, in de provincie Antwerpen.

โ€œHeineken is een onderneming die actief is in ruim 190 landen, maar qua biercultuur en -expertise steken onze Zuiderburen er met kop en schouders bovenuitโ€, zegt Willem van Waesberghe, Global Master Brewer bij Heineken. โ€œDaarom sturen we de grootste brouwtalenten uit onze lokale brouwerijen over de hele wereld naar Belgiรซ. Ook tijdens deze jubileumeditie van deze โ€˜Master Brewersโ€™-opleiding kijk ik met plezier en grote ogen naar de expertise die Belgiรซ heeft op het vlak van brouwen en brouwprocessen.โ€

De โ€˜Master Brewersโ€™-opleiding vond voor de eerste keer plaats in 2012. Deze week verwelkomt Alken-Maes liefst twintig brouwtalenten uit Afrika, Aziรซ, Europa, en (Zuid-)Amerika. De deelnemers vormen het kruim van achttien verschillende brouwerijen uit respectievelijk Braziliรซ, Cambodja, Ecuador, Egypte, Ethiopiรซ, Frankrijk, Haรฏti, India, Mexico, Nederland, Nigeria, Portugal, Spanje, Tunesiรซ, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.ย ย 

โ€œHet is een eer om telkens zoโ€™n internationaal gezelschap te mogen verwelkomen en opleidenโ€, vult Ellen Mertens aan als meesterbrouwer van Alken-Maes. โ€œHeel wat landen brouwen voornamelijk of uitsluitend pils.  Door hen wijs te maken in de verschillende gistprocessen en hen letterlijk en figuurlijk te laten proeven van speciaal- en lambiekbieren, verbreden wij hun kennis en horizon. Met die nieuwe informatie en inzichten, gaan ook dit jaar 20 talentvolle brouwers aan de slag in hun thuisland. Op deze manier dragen we onze unieke Belgische biercultuur uit naar de rest van de wereld.โ€

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk