Hinder in industriezone door vakbondsblokkade

Een nieuwe, onaangekondigde vakbondsactie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de toegang tot het distributiecentrum van Delhaize in Zellik geblokkeerd. Gedurende negen uur kon er geen vrachtwagen in of uit de industriezone Broekooi rijden.

Het is al bijna een maand onrustig ter hoogte van de hoofdzetel en het distributiecentrum van Delhaize gelegen aan de industriezone Broekooi. Al verschillende keren verzamelden vakbondsmilitanten er voor protest tegen de beslissing van de directie om 128 winkels te verzelfstandigen.

Woensdagavond verzamelden om 20 uur opnieuw een driehonderdtal vakbondsmilitanten aan de toegang tot de industriezone Broekooi in Zellik. “Vlak voor ons distributiecentrum organiseerden ze een blokkade van de openbare weg”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. “Werkwilligen konden binnen in het distributiecentrum maar in- en uitgaand vrachtverkeer werd geblokkeerd.”

Het werk in het distributiecentrum van waaruit alle Delhaizewinkels bevoorraad worden, kon dus ‘s nachts gewoon verder gezet worden. Maar de vrachtwagens die volgeladen klaar stonden om te vertrekken naar de winkels, werden geblokkeerd. Ook de leveranciers mochten niet leveren aan het distributiecentrum. “Omdat we geruchten over de actie hadden opgevangen, hadden we aan leveranciers gevraagd om niet naar Zellik te rijden en te wachten op randparkings.”

Directie en vakbonden gingen in dialoog om de situatie te deblokkeren. Toen dat niet lukte, werd een deurwaarder ingeschakeld. Uiteindelijk werd de lokale politie opgeroepen om de openbare weg opnieuw vrij te maken. “Omdat door de actie de openbare weg in de industriezone in beide richtingen geblokkeerd was, werden ook de vrachtwagens van de andere bedrijven in de zone geblokkeerd”, klinkt het bij Fred Scrayen van politiezone AMOW.

Uiteindelijk raakte de situatie pas donderdagochtend omstreeks 5 uur gedeblokkeerd. “Sommige chauffeurs hebben negen uur in hun vrachtwagen moeten wachten voor ze konden vertrekken naar de winkels”, aldus Roel Dekelver. “Om vijf uur volgde dan de grote rush naar buiten van vrachtverkeer. Er zijn dus zeker vertragingen maar de impact op de winkels is minimaal. Al zullen sommige winkels pas later bevoorraad worden of slechts een deel van hun lading krijgen. Vanuit Delhaize betreuren wij deze acties die al onze medewerkers, winkels maar ook onze leveranciers treffen.”

Voor de lokale politiezone AMOW begint de opeenvolging van acties wel stilaan een grote impact te krijgen. “Wij moeten steeds een minimumbezetting voorzien bij elke actie, aangekondigd of niet. Pas dan kan er steun komen van de federale politie. Maar onze mensen kunnen maar een ding tegelijk doen, daarom blijven andere dossiers de laatste maand steeds vaker liggen. Wij hopen dus ook dat er snel overleg en een oplossing komt in dit dossier.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk