Daan zet wereldrecord frieten bakken op 125 uur (+ foto's en video)

Daan Vernaillen (29) van Frituur Den Bos uit Sint-Katherina-Lombeek vestigde woensdagmorgen het nieuwe wereldrecord frieten bakken op precies 125 uur.

Om 7.50 uur haalde de frituuruitbater zijn allerlaatste frietjes uit het frituurvet. Dat gebeurde in aanwezigheid van zijn talrijke supporters én gerechtsdeurwaarder Marleen Van Den Bosch uit Asse, die de recordpoging zeven dagen ‘officieel constateerde’.

Ook Steven Cools en zijn personeel van de Ambulancedienst Ternat waren 125 uur aanwezig. ‘Geheel vrijwillig, omdat het een actie was voor het goede doel’, aldus Cools.

Volgens de World Record Academy stond het ‘officiële’ record van ‘longest french fries cooking marathon’ op 83 uur, in 2010 gevestigd door Chris Verschueren, een friturist uit het Oost-Vlaamse Moerzeke-Kastel.

Onzekerheid over echte record

Maar toen Daan dat record maandagochtend had gebroken, kwamen er plots bewijzen naar boven van nog andere recordhouders frieten bakken.

Zo heeft de Nederlander Hans Van Herwijnen, alias Hans Petat, een oorkonde uit 1989 van het Groot Guinness Record Boek waarin zijn record van 102 uur 11 minuten en 12 seconden ‘duurrecord frietbakken’ wordt erkend.

In april 1993 blijkt Rudy Van Der Poorten, alias de Fritkit, de toenmalige uitbater van frituur Het Gemeenteplein in Liedekerke, liefst 122 uur aan een stuk frieten te hebben gebakken. Het is niet duidelijk of dat record ooit ergens officieel werd erkend, maar heel wat Liedekerkenaren herinneren zich die recordpoging nog heel goed.

‘Ik voelde me maandag nog fit genoeg om door te gaan. Met een record van 125 uur kan er zeker geen discussie zijn’, aldus Daan.

2.500 euro voor vzw Novares

Daan verkocht sinds donderdagavond ongeveer 2.000 pakjes friet. Hij verbruikte ruim 300 kg frituurvet en er ging ook ruim 100 kg mayonaise de deur uit.

De recordbak werd afgesloten met de overhandiging van een cheque van 2.500 euro aan de vzw Novares, die zich inzet voor kinderen met autisme. Vernaillen schonk per verkocht pak friet één euro aan de vzw en besliste voor de zekerheid het bedrag naar boven af te ronden.

De komende 24 uur kruipt de frituuruitbater onder de dekens, maar vrijdag gaat zijn frituur opnieuw normaal open.

Deurwaarder Van Den Bosch gaat nu alle bewijsstukken van de recordpoging in een dossier verzamelen en opsturen naar de World Record Academy.