Meise haalt drempels uit woonwijk

De gemeente Meise gaat in de woonwijk in Eversem een achttal drempels verwijderen. De straten liggen er momenteel bijna letterlijk nog bezaaid met verschillende soorten verkeersremmers.

Sommige bewoners moeten vanaf de Kapellelaan liefst zeven obstakels overwinnen. Van het goede te veel, vindt nu ook de gemeente. Vooral ook omdat de drempels trillingen en bijgevolg ook barsten veroorzaken in de woningen.

De massa verkeersremmers in onder meer Middelveld, Heimbeekveld, Tussenveld en Putteveld dateert van zo’n 25 jaar terug toen de wijk gebouwd werd en er nog heel veel jonge kinderen woonden. Vandaag zijn al die kinderen al lang volgroeid en verhuisd. Op een paar uitzonderingen wordt er niet veel meer op straat gespeeld.

De veelal oorspronkelijke bewoners ergeren zich dan ook al jaren aan de stevig uit de kluiten gewassen drempels en verkeersremmers die her en der verspreid liggen. De drempels zijn schadelijk voor de eigen wagens en de trillingen die er door worden veroorzaakt zorgen voor barsten in de woningen.

Volgens de bewoners geven ze ook aanleiding tot gevaarlijke situaties waarbij wagens gedeeltelijk op het voetpad rijden en ook de fietsers kiezen massaal voor het voetpad. Sommige bewoners moeten liefst zeven obstakels overwinnen om hun woning te bereiken. Vorig jaar werd er nog een petitie gehouden om de obstakels weg te nemen.

De gemeente wil daar nu tot op zekere hoogte in meegaan. Zo zullen een achttal verkeersremmers worden verwijderd.

Bewoner Luc Sents ziet het maar al te graag gebeuren. Hij is het verkeersplateau dat aan zijn eigendom grenst ook liever kwijt dan rijk. ‘Voor mij mogen ze die hier vandaag nog komen afbreken’, vertelt hij.

‘’s Morgens vroeg als de verkeersstroom richting school op gang komt of als hier een vrachtwagen passeert, worden wij effectief uit ons bed geschud. Ik vrees ook voor de verkeersveiligheid als die straat vanuit die nieuwe verkaveling hier gaat op uitkomen. Ik zou er dan ook heel blij mee zijn als ze deze alvast zouden wegdoen. Je kan het verkeer op een professionelere manier afremmen zonder dit soort gedrochten.’

‘Wij gaan de zeven à achttal verkeersremmers die het meeste hinder veroorzaken verwijderen’, legt schepen van Openbare Werken Paul Van Doorslaer (N-VA) uit. ‘Als je weet dat er al barsten in de woningen zijn willen we vooral vermijden dat een en ander nog verder escaleert.’

‘Destijds woonden er veel kinderen in de wijk, nu bijna geen meer. Het is ook een trend die je overal ziet om drempels weer weg te nemen. We komen dus graag aan de mensen hun vraag tegemoet. Er worden geen andere verkeersremmende maatregelen voorzien. We rekenen op het gezond verstand.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise