Dankzij nieuwe overeenkomst kunnen Affligemnaren voordelig in Liedekerks zwembad Heuvelkouter gaan zwemmen

De overeenkomst waarbij scholen en inwoners van Affligem aan bewonerstarief mogen gaan zwemmen in het Liedekerkse zwembad Heuvelkouter, werd door beide besturen verlengd. Jaarlijks gaan er zesduizend Affligemnaren zwemmen in Liedekerke.

Al sinds 2014 bestaat er een overeenkomst met de zwembaden van Liedekerke en Ternat zodat inwoners van Affligem er aan inwonerstarief kunnen gaan zwemmen. Ook de scholen krijgen een voordelige prijs om in het water te duiken en de sportdienst organiseerde er al verschillende zwemreeksen. Het verschil tussen beide tarieven wordt jaarlijks door het gemeentebestuur van Affligem bijgepast. Het Liedekerkse zwembad Heuvelkouter noteert zo jaarlijks duizend Affligemse zwembeurten en 5.038 zwembeurten van Affligemse scholen.

“Ook al vragen de buurgemeenten een tariefverhoging, het gemeentebestuur van Affligem kiest ervoor om het zwemmen voor de inwoners zo toegankelijk mogelijk te houden. We engageren ons alvast voor een jaar om 20.000 euro extra tussen te komen. Zo komen we tegemoet aan de stijgende energieprijzen en de investeringen waar het zwembad mee te maken heeft”, zegt Affligems schepen van Sport Herman Steppe (LB).

Het gemeentebestuur van Affligem hoopt hierdoor meer inwoners aan het zwemmen te krijgen. “Op deze manier wordt er niet geraakt aan de maximumfactuur voor de ouders van Affligemse schoolkinderen”, vervolgt schepen Herman Steppe. “Het is belangrijk om te blijven investeren in sport en beweging. Zwemmen staat niet voor niets in de eindtermen op school maar door de coronapandemie is het zwemniveau van de kinderen misschien wat afgenomen. Wij vinden dat elk kind, ook de sociaal zwakkeren, het recht heeft om te leren zwemmen.

Liedekerke heeft dan wel een zwembad maar geen wielerpiste. Daar kan Affligem de Liedekerkse buren ter hulp schieten. “Liedekerke en Ternat hebben destijds bijgedragen aan de bouw van de wielerpiste aan de Affligemse Bellekouter. Daarom kunnen de inwoners van deze gemeenten gebruik maken van de piste aan inwonerstarief. Het verschil wordt jaarlijks aan de buurgemeenten doorgerekend”, legt Herman Steppe uit.

De Affligemse Sportraad heeft onlangs echter voorgesteld om het bedrag voor individuele toegang tot de wielerpiste te laten wegvallen. “Dit voorstel wordt eerstdaags besproken want het is toch een extra financiele inspanning. Voor het volledig afhuren van de wielerpiste zal er wel nog betaald moeten worden. Maar leren fietsen en zwemmen zijn essentieel in het dagelijkse leven van een kind. Daarom hopen we dat heel wat inwoners gebruik zullen maken van dit aanbod.”

Topartikels editie Ninove-Dender