Geslaagde controleactie tegen illegale economie

Op zaterdag 11 juni 2022 hield de lokale recherche van politiezone AMOW een gerichte controleactie tegen illegale economie in samenwerking met verschillende inspectiediensten. Hierbij werden 24 handelszaken (nachtwinkels, horeca,…) gecontroleerd op illegale tewerkstelling, sociale dumping, fraude en zwartwerk. Het doel hiervan is om oneerlijke concurrentie ten opzichte van ondernemers die hun zaak wel correct uitbaten de wereld uit te helpen.

Verschillende handelszaken waren met alles in orde, andere hebben geen lessen getrokken uit eerdere passages van de controleteams en liepen nu opnieuw tegen de lamp. Bij de verschillende controles werden er 29 dossiers geopend. Er werden processen-verbaal opgesteld voor zwartwerk (11), misbruik bij flexi-jobs (6), economische/financiële inbreuken (6), negeren van het rookverbod (2 – shisabar), gebruik van illegale tabak (2 – shisabar) en illegaal verblijf/illegale tewerkstelling (2). Inzake voedselveiligheid werden geen inbreuken vastgesteld.

De fiscus wordt systematisch op de hoogte gebracht van de verschillende inbreuken, waarvoor zij op hun beurt fiscale onderzoeken zullen instellen voor deze inbreuken. Ingevolge illegaal verblijf werd één persoon gerepatrieerd naar het land van herkomst op kosten van de werkgever. Dit soort controles bij handelaars zullen tijdens de zomerperiode regelmatig herhaald worden. Deze kunnen plaatsvinden op ieder tijdstip in weekends, maar ook even goed op weekdagen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk