Tournee minerale op de gezondheid van alle onze inwoners in het Pajottenland

De coronamaatregelen vergen van iedereen een grote gedragsverandering. Desondanks blijft een maand zonder alcohol nuttig én nodig. Dat het sociaal leven tijdens corona op een lager pitje staat, verandert onze drinkgewoontes. Dat bleek ook uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) tijdens de eerste lockdown: hoewel sommigen in deze periode net minder gingen drinken, dronk 21 procent van de Vlamingen meer tijdens de lockdown. Het drinken verplaatste zich naar de thuissfeer. Sommige mensen drinken al eens sneller een glas om met die moeilijke gevoelens om te gaan. Begrijpelijk natuurlijk, maar het houdt ook risico’s in zegt Katleen Peleman, directeur VAD.

‘Dat extra drinken is vaak gekoppeld aan negatieve beweegredenen: de hele coronasituatie maakt veel stress, emoties en onzekerheid los.

Voordelen van een maand zonder alcohol

Een maand zonder alcohol is dan ook ideaal om ervoor te zorgen dat extra thuisdrinken geen vastgeroeste gewoonte wordt. Zo drinken deelnemers aan Tournée Minérale zes maanden na de campagne nog steeds minder dan voordien, bleek uit onderzoek van de UGent. Dat heeft ook te maken met de voordelen die veel deelnemers ervaren: beter slapen, meer energie hebben, afvallen of zich in het algemeen beter in hun vel voelen. Elk jaar nemen ongeveer één op de vijf volwassen Belgen deel aan dit initiatief van VAD/De Druglijn.

Tournée Minérale heeft altijd ingespeeld op verbondenheid en het sociaal leven. Dat hoeft dit jaar met corona niet anders te zijn. De sociale media campagne nodigt de mensen uit even stil te staan bij hoe snel we van een gelegenheid of gebeurtenis denken: daar hoort een glas alcohol bij. Tournée Minérale is de perfecte aanleiding om het op deze momenten ook thuis gezellig te maken met je bubbel, maar dan zonder alcohol. Allerhande recepten om dat ook met een feestelijk drankje te doen, vinden de deelnemers op de website www.tourneeminerale.be. Daarnaast kan Tournée Minérale een gelegenheid zijn om ook mensen die je door corona al langer niet gezien hebt te verzamelen voor een alcoholvrij e-peritief. In Franstalig België wordt de campagne vanaf dit jaar gevoerd door de organisatie voor gezondheidspromotie Univers Santé.

Lokale initiatieven in het Pajottenland

Ook in het Pajottenland werden tal van kleine initiatieven ‘op afstand’ uitgewerkt door de intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland. Zo werd er een mocktailboekje ontworpen dat ter beschikking zal gesteld worden op de websites en sociale media pagina’s van alle gemeenten. Zo kunnen mensen die op zoek zijn naar receptjes, een receptje of het hele boekje downloaden.

Voor de facebookpagina’s van de gemeenten werd een post gemaakt rond de promotie van kraantjeswater, want water is nog steeds het meest gezonde drankje!

De huisartsen werden per brief aangeschreven om een affiche en sticker van tournee minerale op te hangen in de wachtzaal van hun dokterspraktijk.

De lokale kruideniers werden aangeschreven met de vraag om hun alcoholvrij aanbod in de kijker te willen zetten gedurende de maand februari.

De gemeenten Galmaarden en Lennik nemen ook deel aan de oproep van LOGO Zenneland in het kader van ‘toer je mee minerale’ om een wandeling in het alcoholthema uit te werken. Via QR codes langs de wandeling kom je meer te weten over de gevaren van alcohol, gezondheidstips, alternatieven,….

In de lokale infobladen zal een tekstje of een mocktailreceptje worden opgenomen.

Naar alle verenigingen werd een mail uitgestuurd om hen te overtuigen om deel te nemen aan de maand zonder alcohol.

Voor alle gemeenten werden ook spandoeken aangekocht die weerbestendig zijn en dus perfect kunnen opgehangen worden op openbare plaatsen zoals de lokale bibliotheek, het gemeentehuis, het OCMW,… om de campagne in het oog te laten springen bij de bevolking.

Dit alles kadert in het chartergezonde gemeente, waarbij de gemeenten zich engageren om actief in te zetten op gezondheid in hun gemeente. Tournee minerale loopt gedurende de hele maand februari en wordt uitgeroepen als de alcoholvrije maand.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland