Opwijkse rusthuisbewoners krijgen medicatie individueel verpakt

Vanaf 1 april zullen de bewoners van WZ De Oase hun medicijnen individueel verpakt krijgen. Het IMV-systeem (Individuele MedicatieVoorbereiding) is een geautomatiseerd systeem waarbij de apotheker de medicijnen individueel verpakt, per verbruiker aanlevert.

AAA Inidividuele MedicijnenIn de praktijk komt het er op neer dat een bewoner zijn medicijnen per innamebeurt in een gepersonaliseerde verpakking (zie foto) toegediend krijgt.

De automatisering van de medicijnvoorbereiding heeft verschillende voordelen: de kans op vergissingen wordt zo goed als nul en de nachtverpleging wordt ontheven van de taak om de medicatie per bewoner klaar te maken. Bovendien is het systeem geldbesparend omdat er niet per bewoner een (grote) voorraad van medicijnen moet aangelegd worden.

De opdracht werd gegund aan apotheek Sven Lenaerts, geldt enkel voor chronische medicatie en wordt na zes maanden geëvalueerd.