Opwijk gaat ongeadresseerde reclame belasten

Volgende week dinsdag staan een pak belastings- en retributiereglementen op de agenda van de Opwijkse gemeenteraad. Die blijven meestal wat ze waren.

Er is echter één uitzondering: een nieuwe belasting op ongeadresseerd drukwerk. Er worden een aantal publicaties vrijgesteld waaronder politieke partijen, openbare besturen, reclamefolders voor Opwijkse bedrijven en de regionale pers.

Met een belasting van 0,02 euro voor enkelbladige en 0,05 euro voor meerbladige folders wil het gemeentebestuur ongeadresseerde reclame terugdringen. Drukwerk dat de familienaam van de bewoners van een woning vermeld valt niet onder het belastingreglement.

Vrijstellingen

Ook drukwerk van Opwijkse verenigingen erkend door een adviesraad, vzw’s met een sociaal of cultureel doel, vormingsinstellingen en plaatselijke onderwijsinstellingen, plaatselijke politieke partijen en openbare diensten, regionale pers en bedrijven die hun maatschappelijke zetel in Opwijk hebben wordt vrijgesteld.

De belasting gaat in voege op 1 januari 2014 en geldt voor een periode van zes jaar. Na één jaar wordt het reglement geëvalueerd en, wanneer nodig, aangepast.