Emotionele oproep: red Alexandra (9) met uw stamcellen (+ video)

Jurgen Van Nijverseel (35) en zijn echtgenote zijn ten einde raad sinds bij hun dochter Alexandra (9) leukemie werd vastgesteld. Om te kunnen genezen heeft Alexandra een stamceltransplantatie nodig. Maar dat kan niet zomaar.

[pullquote]Als het niet helpt voor onze dochter, dan misschien voor een ander kind[/pullquote]

Statistisch gezien is er maar één match op 30.000. Die match is er niet bij de ouders van Alexandra of in de bestaande databanken met donoren. Daarom doen de ouders, hierin gesteund door Kom Opwijk Tegen Kanker, een oproep om nieuwe potentiële donoren te vinden.

Hoe doneren?

AlexandraStamceldonatie gebeurt meestal via het bloed. Om je als donor aan te melden krijg je een bloedprik te vergelijken met een gewone bloedafname. Als je als donor opgeroepen wordt dan gaat de afname van stamcellen ook via een bloedprik.

Je krijgt je eigen bloed (waaruit de stamcellen zijn gehaald) onmiddellijk weer terug. Je voelt enkel de prikjes. Volwassenen tussen 18 en 50 jaar komen in aanmerking om zich als potentiële donor te laten registreren.

Dit en nog veel meer wordt uitgebreid besproken tijdens twee info-avonden in de gemeentelijke basisschool De Boot waar Alexandra school loopt. Die vinden plaats op donderdag 26 en vrijdag 27 september, telkens van 19 tot 21 uur.

Het kost niets en doet geen pijn

Omdat vooral jonge volwassenen het meeste kans bieden op een goed match worden binnenkort ook de laatstejaars van de secundaire scholen aangesproken. Hoe meer mensen zich laten registreren, hoe meer kans dat er een geschikte donor wordt gevonden. ‘Als het niet helpt voor onze dochter, dan misschien voor een ander kind,’ geeft papa Jurgen nog mee.

Ben je tussen 18 en 50 en wil je helpen om Alexandra een kans te geven dan kan je naar de info-vergaderingen gaan of contact opnemen via geefhoopaanalexandra@outlook.com , de facebookpagina ‘Geef Hoop aan Alexandra’ of via www.mdpb.be