Eerste inloophuis dementie in onze regio opent in Asse

In zaal Lazarus van het Oud Gasthuis in Asse opende onlangs het inloopcentrum dementie ‘de Passant’. Met dit inloopcentrum willen verschillende organisaties mensen (met een vermoeden van) dementie en hun naasten bereiken en hen op weg zetten naar de juiste hulp.

Personen met dementie, of personen die vermoeden dat ze dement worden, vinden niet altijd meteen de juiste hulp. En ook hun naasten of mantelzorgers beschikken niet altijd over de nodige info om goede zorgen te kunnen toedienen. Daar wil het nieuwe inloophuis dementie in zaal Lazarus op het binnenplein van het Oud Gasthuis iets aan veranderen. Intussen werd de Passant, zoals het inloophuis officieel heet, ingehuldigd. Vanaf juli is het elke eerste vrijdag van de maand tussen 14 en 17 uur vrij toegankelijk zonder afspraak.

“Mensen met dementie zijn na de diagnose soms de weg kwijt in het zorgaanbod. In het inloophuis geven zorgprofessionals jou de juiste informatie. Het is een soort van laagdrempelige tussenstap naar verdere hulp”, zegt Sigrid De Geyter van het expertisecentrum dementie Memo. Samen met het Sociaal Huis Asse, de Alzheimerliga, het OLV-ziekenhuis en de eerstelijnszone AMALO staan zij mee in voor de ondersteuning van het eerste inloophuis dementie in Halle-Vilvoorde.

De gemeente Mol was enkele jaren geleden een van de pioniers op dat vlak en vrijwilligers Hilde en Lieve zakten maar wat graag af uit de Kempen om het belang van een inloophuis te duiden. “Er bestaan wel al enkele inloophuizen voor kankerpatiënten, maar voor personen met dementie was er nergens een plek waar ze hulp of informatie konden vinden”, zegt vrijwilliger Hilde. En dat er vraag naar zo’n inloophuis dementie was, werd al snel duidelijk. “De start twee jaar geleden in Mol was een succes, gemiddeld ontvangen we er zo’n 34 personen per dag. Ondertussen zijn er gelukkig ook al heel wat inloophuizen bij gekomen.”

Ook Katleen Meersseman (N-VA), schepen van Sociale Zaken in Asse, is zeer blij met het inloophuis de Passant. “Als geriatrisch verpleegkundige zie ik zelf hoe het veel mensen en families treft. Vaak hoor ik dat mensen met dementie moeilijk de weg vinden naar de juiste zorg en dit inloophuis moet een bron van info en steun worden.”

De schepen benadrukt dat het inloophuis ook open staat voor personen met een vermoeden van dementie. “Ook al is er nog geen diagnose, iedereen is hier welkom. Je wordt hier op weg gezet naar de juiste zorginstanties. Maar we willen ook een laagdrempelig ontmoetingspunt zijn waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Of waar je na de diagnose een luisterend oor vindt bij de vrijwilligers. Want wanneer je de diagnose krijgt in het ziekenhuis, komt alle extra informatie vaak niet binnen.”

In het inloophuis in Asse in zaal Lazarus zal je dus ook maandelijks terecht kunnen om rustig iets te drinken met lotgenoten. De kelderzaal wordt hiervoor nog uitgerust met een lift, zodat iedereen makkelijk binnen kan. “We wilden een locatie die makkelijk bereikbaar is in het centrum. Een viertal vrijwilligers en de stuurgroep houden de Passant nu een keer per maand open, maar we hopen dat later nog uit te breiden.”

Reageren op dit artikel

Online reageren kan enkel op artikels van de laatste veertien dagen via onderstaand vakje. Reacties worden gemodereerd.
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk