Veiligheidsmaatregelen bij Mars voor de Democratie

Donderdag wordt dus de aangekondigde en ondertussen toegelaten Mars voor de Democratie georganiseerd door Voorpost, Forza Ninove en Schild en Vrienden. Extreem rechts protesteert tegen het vormen van een meerderheid door Open VLD, Samen en onafhankelijke (voormalig N-VA-lijsttrekker) Joost Arents. De organisatoren van de mars vinden dat de democratie onrecht is aangedaan en de 40% kiezers van Forza Ninove opzij zijn gezet.

In het kader van de Mars (die waarschijnlijk wil doordringen tot het stadhuis waar op dat moment het nieuwe stadsbestuur wordt ge√Įnstalleerd) worden een aantal veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zullen de winkels in de buurt van het parcours vroeger sluiten en wordt aan de bewoners gevraagd hun recyclage glas pas vrijdagmorgen buiten te zetten. Ook de nieuwjaarsdrink op zondag is afgelast.

Ook de lokale en federale politie zal aanwezig zijn om betogers en tegenbetogers uit elkaar te houden en een rustig verloop van de installatievergadering mogelijk te maken.

De centrale vraag is: wat is democratisch en wat niet? Is het democratisch dat de grootste partij altijd moet deelnemen aan de macht of is het democratisch dat het bestuur de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigt? Ons politiek systeem heeft altijd voor de laatste optie gekozen en er zijn tientallen gemeenten waar de grootste partij door het spel van coalitievorming ‚Äėbuitenspel‚Äô wordt gezet.

Maar het blijf natuurlijk ook ieders recht om een betoging te organiseren. De organisatoren van de Mars roepen trouwens alle deelnemers op om geweldloos te manifesteren.

Topartikels editie Ninove-Dender