KRASJ 2016 wijkt voor het eerst uit naar een deelgemeente

De derde editie van de biënnale KRASJ in Ninove brengt een keur van hedendaagse kunstenaars samen in een bijzonder tentoonstellingsparcours. Curator Hans Theys presenteert werk van 20 kunstenaars op een tiental plekken. Theys koos als thema voor ‘de reis’, ballingschap, emigratie en immigratie.

“Het oorspronkelijke vertrekpunt van de biënnale was de emigratie van kunstenaars uit Ninove. Vanuit het culturele isolement en de specifieke geografie van de stad, die zich uitspreidt over een mooie, rurale omgeving tussen Brussel en Gent, bouwde ik thematisch hierop verder. Ik nodigde bijvoorbeeld de reizigster en fotografe Els Vanden Meersch uit om naar haar geboortestad terug te keren en er een tentoonstelling te maken rond haar doctoraat over de openbare ruimte in Iran.”

KRASJ speelt zich af op een tiental prachtige locaties, die zich op één na alle binnen een straal van 500 meter in het stadscentrum bevinden. Er is kunst te zien in het oud stadhuis, het oude postgebouw, de Koepoort, de Hospitaalkerk, de abdijkerk en –site, de Graanmarkt en de buitentheaters van het CC De Plomblom. Maar KRASJ wijkt voor het eerst uit naar een deelgemeente. In de pas gerenoveerde parochiekerk van Lieferinge komt een nieuw werk van Berlinde De Bruyckere, het recente ‘Erst das Fressen’ van Karl Philips (dat vertrekt van de problematiek van de semipublieke ruimte) én het vliegtuig ‘Raven Matrix’ van Panamarenko. “De kerk zal op een andere, sculpturale manier worden ervaren”, belooft Hans Theys. “Ze zal een museale ruimte worden, zonder haar spirituele karakter te verliezen.”

KRASJ loopt van zaterdag 3 september tot en met zondag 3 oktober, elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur. Het centrale infopunt is in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove. Hier kan je een gratis gids en wandelplan bekomen. Zie ook www.krasj.be.

KRASJ is op zoek naar vrijwilligers die tijdens de tentoonstelling willen meedraaien als suppoost op een van de locaties of die met een minibus een shuttledienst tussen Ninove en Lieferinge willen verzorgen. Je krijgt van de dienst cultuur een korte opleiding én een vrijwilligersvergoeding van 30 euro per prestatie. Interesse? Stuur een mail naar cultuur@ninove.be waarin je onder andere vermeldt op welke KRASJ-openingsdagen je beschikbaar bent.

Foto 1: Karl Philips, Erst Kommt das Fressen (2016); foto Pauline Niks, foto 2: Doug Eynon, Decades (2016), foto 3: Berlinde De Bruyckere, To Zurbaran (2015); foto: Mirjam Devriendt, foto 4: Els Vanden Meersch, Mastering the Curtains – Iran (2015)

Topartikels editie Ninove-Dender