Mobiel kunstproject heeft nieuwe stek

“De Sokkel” is een mobiel kunstproject dat de stad Ninove begin dit jaar lanceerde. Bij elke verhuis naar een nieuwe plek plaatst een andere kunstenaar een vers beeld op de sokkel.

Van 10 januari tot half juni stond “De wachter” van Claude Dendauw aan het stadhuis van Ninove. Nu staat de sokkel met het beeld “Scriptorium” van Mark Cloet tot half november aan de voet van de toren van de Ninoofse abdijkerk.

Mark Cloet (°1964, Oostende) maakte het beeld in 2003, in een broze wassen versie, voor een project in zijn geboortestad. Later dat jaar was het werk, intussen in brons gegoten, ook te zien op een solotentoonstelling van de kunstenaar op de Biënnale van Venetië.

“Een scriptorium is een plaats waar mensen schrijven en zich bezinnen”, aldus Marc Cloet. “Er gaat een reflectieve houding mee gepaard. Daarom kozen we deze plek, die tot reflectie uitnodigt, als pleisterplaats voor dit beeld.”

Het werk van Mark Cloet straalt een discrete monumentaliteit uit, gebaseerd op weerstand én aanvaarding. De kunstenaar zoekt met zijn werk naar een andere verhouding tot de werkelijkheid. Zijn beelden koloniseren hun omgeving niet, maar zijn stille objecten: voorwerpen van aanschouwing, beschouwing, van gesprek, misschien zelfs van verering.

Topartikels editie Ninove-Dender