Uitreiking Don August-prijs

In stationsbuffet De Rétard reikte de Prinsencaemere op vrijdagavond 26 februari haar Don August-prijzen uit. In het meervoud want voor de eerste keer viel er ook een kleine August te winnen.

De “Keizer August-prijs” verwijst naar Aloïs Arijs die in 1983 onder de naam Don August tot tweede Keizer van Ninove werd gekroond maar helaas in juni 1997 overleed. Keizer August was ook het eerste Opperhoofd (voorzitter) van de Prinsencaemere.

Bij de jurering wordt onder meer gekeken naar het humoristische gedrag van de deelnemers tijdens de stoet, de uitwerking van de kledij, de spitsvondigheid en de originaliteit bij de uitwerking van het opgelegde thema, het ludieke én de presentatie (show) van de groep vóór de eretribune en gedurende de ganse stoet.

Nadat Skief Gezoopen, als groep zonder praalwagen, deze gegeerde prijs al won in 2006 en 2009 bekroonde de jury de groep van gewezen Prins Presti dit jaar opnieuw. De in het Voordense ontstane carnavalsgroep kreeg naast een kunstwerk van William Arijs, broer van, een cheque ter waarde van 750 euro en mag zich voortaan de Keizer van de Don August-prijs noemen. Volgende week zijn de leden opnieuw aan het feest want dan mogen ze uit handen van de voorzitter van de Karnavalraad hun trofee als beste groep zonder praalwagen afhalen. Om het met de woorden van Prins Presti te zeggen: “Skief Gezoopen was dit jaar Nie Geweun”.

Voor de kleine Don August-prijs hanteert de jury dezelfde criteria maar dan toegepast op het kindercarnaval. Zowel een individu, een kleine groep als een grote groep kan de trofee winnen. De Maskesskoeten, die ook de prijs van het beste stoetlieken in de wacht sleepten, hebben het genoegen om als eerste op de erelijst te staan. Zij kregen uit handen van Wim Van Der Smissen een trofee. Hier is geen geldprijs aan verbonden.

Topartikels editie Ninove-Dender