Ninove toont historische landkaarten

Het oud stadhuis van Ninove wordt begin februari een waar ‘kaartenhuis’. Er worden meer dan dertig historische landkaarten geëxposeerd, waarop een of meer van de twaalf Ninoofse deelgemeenten figureren.

‘Kijk op de kaart’, een organisatie van de stad Ninove (stadsarchief + dienst cultuur en evenementen) met steun van Erfgoedraad Ninove, Provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoed Denderland, presenteert ook enkele lezingen die de rijkdom van dit kaartenarchief illustreren.

De aanleiding voor ‘Kijk op de kaart’ zijn twee oude landkaarten die zich in het stadsarchief van Ninove bevinden. De ene is een kaart van de deelgemeente Denderwindeke (160 x 220 cm, papier op doek, vermoedelijk 1672), de andere kaart toont de deelgemeente Meerbeke (160 x 190 cm, perkament, kopie uit 1808 van een originele kaart uit 1692). De beide kaarten zijn van groot belang voor de toponymie, de iconografie van enkele belangrijke gebouwen en het inzicht in de eigendomsstructuur van de dorpen.

De beide kaarten worden sinds de zomer van 2015 gerestaureerd in een atelier in de Antwerpse Kempen. ‘Kijk op de kaart’ toont de gerestaureerde, en inmiddels ook gedigitaliseerde, kaart van Denderwindeke, die feitelijk herleid was tot een ruïne, voor het eerst weer in haar volle glorie. Van de perkamenten kaart van Meerbeke is momenteel nog maar een gedeelte gerestaureerd. Restaurateur Etienne Mahieu demonstreert op ‘Kijk op de kaart’ hoe de restauratie van zo’n oud en beschadigd document gebeurt.

Maar ‘Kijk op de kaart’ is meer dan een tentoonstelling van deze twee belangrijke kaarten. Dankzij de medewerking van kaartenverzamelaars zoals Georges Vande Winkel, Jos Bernaer en Johan Vanvolsem slaagde het stadsarchief erin nog een 30-tal andere historische kaarten naar Ninove te halen. Sommige kaarten zullen ‘live’ te bewonderen zijn, andere zijn alleen in digitale versie raadpleegbaar.

“Kijk op de kaart” praktisch:

Tentoonstelling

  • van donderdag 4 tot en met zondag 7 februari, elke dag van 10 uur tot 17 uur
  • oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove

Lezingen

zaterdag 6 februari, 11u: Pieter Beyls: de landmetertechnieken op historische landkaarten

zondag 7 februari

  • 14 uur: Georges Vande Winkel: de kaarten van Villaret en Ferraris
  • 15 uur: Etienne Mahieu (Articon Restauratietechnieken): restauratie van kaarten
  • 16 uur: Philip Konings (Aquaterra) & Clement Herremans: digitalisering van kaarten

Infostands (enkel op zaterdag 6 en zondag 7 februari)

  • Articon: demonstratie kaartrestauratietechnieken
  • Geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst
  • Geopunt (Agentschap Geografische Informatie Vlaanderen)
  • Gemeentelijk Studiegenootschap van de Hernse Kartuis

Meer info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 87

Topartikels editie Ninove-Dender