Leerlingen KTA bewaken mee carnavalstoet

De leerlingen van de afdeling Veiligheid van KTA Campus De Brug staan zondag voor het eerst mee in voor de veiligheid tijdens de carnavalstoet van Vilvoorde. 15 leerlingen zullen in het kader van hun stage-opdracht ingeschakeld worden door de politie voor ‘observatie en preventie’.

“Ze moeten vooral zorgen dat er geen kinderen onder de carnavalwagens terechtkomen”, zegt coördinator Dirk Renette. Omwille van terreurdreigingsniveau drie gelden verder nog steeds dezelfde (verhoogde) veiligheidsmaatregelen als vorig jaar.

De opleiding ‘Veiligheid’ op KTA Campus De Brug is intussen al een paar jaar ingeburgerd. De leerlingen streven naar een job in de bewakingssector, brandweer, politie of andere veiligheidsberoepen.

“Het is het zevende schooljaar dat wij die studierichting aanbieden”, zegt coördinator Dirk Renette. “We kennen een stelselmatige groei. Van één klas zijn we er intussen al naar drie gegaan. We zijn dit schooljaar gestart met 47 leerlingen.”

Daarvan zijn er intussen wel al een paar afgevallen. “We vragen veel van hen. Weekendwerk, onregelmatige uren maar ook heel wat inzet en opofferingen op het vlak van stiptheid en mentaliteit. Het is niet voor iedereen weggelegd.”

De leerlingen werken in het kader van hun stageopdrachten zoveel mogelijk praktijkervaring. Zo werden ze al ingezet als stewards bij wedstrijden van de Rode Duivels, KV Mechelen en OH Leuven. Maar ook fuiven en evenementen zoals de prinsenverkiezing in Halle recent nog.

En zondag ook voor het eerst dus op de carnavalsstoet in Vilvoorde. 15 leerlingen worden afgevaardigd voor een stage-opdracht. “Voordien verzorgden we ook al de veiligheid rond onze eigen wagen van de school die sinds 4 jaar meerijdt in de stoet. Maar dit is voor het eerst dat we in de vollledige organisatie worden ingeschakeld.”

De leerlingen krijgen zondag eerst een briefing van de politie. “In samenspraak met hen zullen onze leerlingen instaan voor ‘algemene observatie’. Dat is voornamelijk zorgen dat er geen kinderen onder de wagen lopen, en ook dat het publiek voldoende afstand houdt. Mogelijk worden ze ook ingeschakeld voor de toegangscontrole aan het podium. Ze zullen telkens per twee worden ingezet en een fluo hesje dragen. De politie zal uiteraard bepalen waar ze precies zullen staan.”

Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) juicht het initiatief toe. “Hoe meer toezicht hoe beter. Het is altijd een opluchting als de stoet heelhuids binnenkomt zonder ongevallen.”

Wat de concrete veiligheidsvoorzieningen betreft, blijft alles hetzelfde zoals vorig jaar. “We zitten nog altijd in terreurdreigingsniveau 3. Dus blijven alle veiligheidsvoorschriften van kracht. Er komt dus extra politietoezicht en ook dit jaar zullen de schepenen noch ikzelf op het podium verschijnen of op een wagen in de stoet plaatsnemen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise