Wereldwinkel Ninove is verhuisd

De vrijwilligers van Wereldwinkel Ninove klonken op zaterdag 12 december samen met burgemeester Tania De Jonge, schepen Wouter Vande Winkel, schepen Katie Coppens en heel wat sympathisanten op de opening van hun gloednieuwe winkel in de Stationsstraat 3 te Ninove.

Het concept van wereldwinkels kwam uit Nederland overgewaaid na de rietsuikeracties volgend op de UNCTAD-conferentie in 1968. Antwerpen opende daarop in Vlaanderen de eerste wereldwinkel in 1971. Ninove was alert en ging al vrij snel mee in het verhaal van faire trade (eerlijke handel gericht op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden). Zes jaar later  was er Dabar op het Kerkplein. In 1983 werd verhuisd naar de Biezenstraat om in 1999 terug te keren naar het Kerkplein en nu neemt Wereldwinkel Ninove dus een nieuwe start in de Stationsstraat.

In haar toespraak vestigde Francine Dooremont, bestuurslid van Wereldwinkel Ninove, de aandacht op het feit dat tal van vrijwilligers zich in Ninove al 38 jaar lang belangeloos inzetten voor de economische ongelijkheid in de wereld. Met de nieuwe locatie wordt een nieuwe bladzijde geschreven in de rijke geschiedenis van de Wereldwinkel in Ninove. “Een stad met een wereldwinkel, zegt iets over die stad”, aldus Francine.

Burgemeester Tania De Jonge (OPEN Vld) en Wouter Vande Winkel (SP.A-Groen), schepen van ontwikkelingssamenwerking, huldigden namens het stadsbestuur het engagement van de wereldwinkel in het uitbouwen van het stedelijk beleid rond ontwikkelingswerking: “ Sinds dit jaar is er een gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking en werd binnen de raad een subsidiereglement opgesteld”, vertolkte Wouter Vande Winkel. ”Verenigingen – niet alleen de wereldwinkel, maar ook andere organisaties- kunnen rekenen op structurele financiĂ«le ondersteuning van de stad via dat subsidiereglement. De stad kon daarbij rekenen op de inbreng van de wereldwinkel en zal dat wellicht ook in de toekomst kunnen doen met betrekking op de uitdaging om met de stad het Fair Trade label te halen. Maar wat die voortrekkersrol betreft, wil ik zeker aanstippen dat je die enkel in optimale omstandigheden kan vervullen met steun van de collega’s in het schepencollege.”

Tijdens de eindejaarsperiode is de nieuwe winkel uitzonderlijk open op zondag 20 en zondag 27 december, telkens van 14 tot 17 uur. Verder blijven de openingsuren van Wereldwinkel Ninove ongewijzigd.

Topartikels editie Ninove-Dender