Le Bon Grain legt boeken neer, 111 jobs bedreigd in Kobbegem

In Kobbegem (Asse) zijn 111 arbeidsplaatsen bedreigd nadat de bakkerijgroep Le Bon Grain, met zes vestigingen in België, de boeken neerlegde bij de rechtbanken in Leuven en Charleroi.

De nv Le Bon Grain is de holding – sinds dit jaar ook de merknaam – achter het vroegere Quintens Bakeries (Q-Bakeries). De industriële bakkerijgroep telt zes vestigingen, die samen 684 mensen tewerkstellen.

De grootste vestigingen bevinden zich in Morlanwelz (214 mensen), Heusden-Zolder (191 mensen) en Asse (111 mensen). De vestiging in de bedrijvenzone Broekooi in Kobbegem, waarvan de exploitatie gebeurd onder de dochteronderneming nv Distriplat, kwam in mei 2002 in deze groep, na het faillissement van de toenmalige industriële bakkerij Van Strombeek, tot dan een familiebedrijf.

“In de eerste drie kwartalen van dit jaar was er een verlies van 9 miljoen euro”, zegt Pieter Van der Elst van de ABVV-voedingscentrale Horval. “Tot 2013 werden nog dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar vorig jaar keerde het tij. Enkele maanden geleden werd Marc Van Veen als CEO vervangen door Pieter De Naeghel. Ook de personeelsdirecteur werd vervangen.”

“Als vakbonden hadden we al langer vragen bij de overnames en welk businessplan daarachter schuilde. Op een bijzondere ondernemingsraad op 23 december hoopten we daarover duidelijkheid te krijgen. Tot we gisteren (woensdag) plots een mail kregen dat er vandaag in de hoofdzetel in Zolder een bijzondere ondernemingsraad plaatsvond. Daar werd meegedeeld dat de boeken worden neergelegd. Blijkbaar wilden de aandeelhouders zelf geen vers geld meer pompen in het bedrijf en beslisten ook de banken de kredietlijnen stop te zetten.”

Het bedrijf zegt dat alle pistes werden onderzocht, maar er niet in slaagde een alternatief te vinden. Tegen de middag drong het nieuws overal door en werd in de verschillende vestigingen de productie geleidelijk stilgelegd, in afwachting van nieuws van de curatoren. Het gaat momenteel nog niet om een faillissement.

De curatoren zullen moeten bekijken of de productie minstens tijdelijk kan worden voortgezet. Vrijdag om 10 uur is er een personeelsvergadering gepland.

De meeste werknemers gingen gewoon naar huis. In Kobbegem werd de klantendienst al snel bestookt met telefoontjes van ongeruste winkeliers en distributeurs. Le Bon Grain levert 24 uur op 24 brood aan zo’n duizend winkelpunten, onder meer warenhuizen van Lidl en AD-Delhaize.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk