Zeppelinmonoloog in Hospitaalkerk

Momenteel loopt in de Hospitaalkerk van Ninove de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’. In het decor van deze tentoonstelling presenteert de dienst Cultuur op vrijdag 13 november 2015 om 20 uur een muzikale ‘zeppelinmonoloog’. De toegang is gratis.

In 1915, precies 100 jaar geleden, werd voor de eerste keer in de geschiedenis een zeppelin uit de lucht geschoten. Dit gebeurde pal boven Gent en het veranderde de geschiedenis van de luchtvaart én van de oorlog voorgoed. Aan het stuur van de zeppelin zat Otto van der Haegen, een man met roots in Ninove. Reginald Warneford, een jonge onbesuisde vliegenier, bestuurde het Britse gevechtsvliegtuigje.

De muzikanten Jan Depreter (klassieke gitaar) en Wouter Vercruysse (cello) wekken deze indrukwekkende geschiedenis weer tot leven terwijl dichteres Sylvie Marie er een poëtische monoloog tussen breit. Het wordt een avontuurlijke trip in een tweedekker waarvan de motor draait op de klanken van onder anderen Arvo PÀrt, Heitor Villa-Lobos en Armand Coeck.

Topartikels editie Ninove-Dender