"Zwarte Pieten blijven zwart"

In Vilvoorde zal Sinterklaas ook dit jaar met zijn Zwarte Pieten aanmeren. Ondanks de hetze van de voorbije maanden zal er dus niets veranderen aan de huidskleur van de hulpjes van de Sint.

Op zaterdag 21 november zullen duizenden kinderen de Sint met open armen ontvangen aan de Steenkaai in de Zennestad, waar hij rond 10 uur zal aanmeren met zijn schip. Ook daar zal hij vergezeld worden door zijn Zwarte Pieten.

“Wij kiezen de pieten niet, de Sint brengt zijn helpers zelf mee”, zegt schepen van Feestelijkheden Johan Serkeyn (sp.a). “De pieten komen door de schouw naar beneden met de cadeautjes voor de kindjes en daardoor zien ze nu eenmaal zwart van het roet. Bij ons verandert er niets ten opzichte van de voorbije jaren. Het is ook nauwelijks ter sprake gekomen moet ik zeggen. Er gaat bij ons dus zeker geen zwart ‘af’.”

Het college van burgemeester en schepenen zal de hoge gasten traditiegetrouw plechtig verwelkomen. De kinderen zijn reeds welkom vanaf 9 uur: dan zal een pieten-dj iedereen doen meezingen en mee dansen met de animatoren. Er zijn ook ballonnenclowns aanwezig.

Vanaf 11.15 uur kunnen de kinderen van de stad Vilvoorde een bezoek brengen aan de Sint in het stadhuis. Er is animatie voorzien om het wachten aangenamer te maken. Om 14 uur vertrekken de Sint en zijn gevolg dan voor een wandeling door het handelscentrum van Vilvoorde.

Op zondag 22 november wordt om 15 uur in cc Bolwerk de film Ay! Ramon vertoond. Die film gaat over de mysterieuze verdwijning van het paard van Sinterklaas en zijn verzorger Ramon tijdens de reis vanuit Spanje naar Vlaanderen en de gevolgen daarvan voor de Sint, Zwarte Piet en hun vrienden.

Om 14.15 uur vindt een muziekworkshop plaats door de stedelijke academie voor muziek, woord en dans in samenwerking met Jeugd en Muziek Vilvoorde. Na de voorstelling kunnen alle kinderen een brief of tekening afgeven aan de pieten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise