Slagersgezin herenigd op de markt

“Het is een droom voor mij die uitkomt.” François Van Mulders (55) herbeleeft tien jaar na de sluiting van zijn bekende slagerij in Wolvertem centrum opnieuw hoogdagen.

Aan de zijde van zijn twee zonen Yannick (26) en Joren (22) schuimt hij sinds kort de markten af. In hun vleeskraam bieden ze met de nodige fierheid hun zelfgemaakte artisanale producten aan. Tot tevredenheid van de oude klanten, die meteen weer hun opwachting maken.

Tien jaar geleden geleden verkocht François Van Mulders zijn zaak op de Hoogstraat in Wolvertem.

“Na 20 jaar besliste ik dat het beter was om te stoppen”, vertelt François. “Mijn vrouw sukkelde met haar gezondheid en ik wilde meer tijd maken voor de kinderen. Mijn zonen waren toen 16 en 12. Interesse om de zaak voort te zetten was er niet echt, ook niet onlogisch gezien hun jonge leeftijd. Anders was ik nooit gestopt…”

Yannick en ook Joren dachten toen nog volop aan een loopbaan als voetballer. Ze speelden dan ook bij de toenmalige tweedeklasser SK Beveren. “Toen droomden we daar nog van maar daar zijn we van teruggekomen”, lacht Yannick.

“De liefde voor de stiel van mijn vader is er altijd wel blijven inzitten. We zijn daar al die jaren in opgegroeid natuurlijk. Vaak waren we er bij als hij pensen, worsten of gehakt klaarmaakte.”

“Ik zag mijn vader alle dagen 16 à 17 uur werken en dat was niet meteen een ideaal toekomstbeeld. Maar later ben ik gaan inzien dat er ook een goede en mooie kant is aan de stiel. Je werkt hard maar je krijgt er ook veel terug. Onder meer vanwege de klanten. Als mensen terugkomen en zeggen dat ze dat doen omdat ze uw vlees lekker vonden: daarvoor doe je het.”

“We zijn nu sinds een goede maand bezig en het bevalt ons enorm”, zegt Joren. “De ambiance en het sociaal gevoel op de markten is ook geweldig. Onze vader leeft weer helemaal op…”

Het kraam heet toepasselijk ‘Van Mulders en zonen’ al moet de naam nog aangepast worden. “We hebben het vleeskraam overgenomen van Robberechts, een zeer bekende naam in het Leuvense. En daarmee samen ook een aantal zeer oude recepten voor onder meer pensen en paté. Eentje is zelfs nog geschreven op een oud papiertje dat dateert uit 1932…”

François staat er intussen glunderend bij. “Als vader kan je je geen schonere cadeau voorstellen dan te werken met je twee zonen, al is het soms zwaar. Ook dat er zo veel klanten van vroeger terugkomen, raakt mij want ik had dat niet verwacht.

“Het is als thuiskomen bij u”, zeggen ze. Dat doet echt enorm plezier. Soms denk ik zelfs dat ik aan het dromen ben…” Ook de opvolging is overigens al verzekerd want de echtgenote van Yannick is in verwachting van een jongetje.

Het slagersgezin staat voorlopig vooral in het Leuvense op de markten en in Peizegem. Op zondagvoormiddag kunnen de Wolvertemnaars hen vinden langs de Veilinglaan in Wolvertem.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise