Jaak Peersman over geschiedenis en betekenis van het Ninoofse Corneliusschrijn

Als laatste activiteit voor dit werkjaar organiseert Davidsfonds Ninove op zondag 22 juni om 16 uur in de vernieuwde abdijkerk een conference gebracht  door dr.Jaak Peersman. Hij vertelt er over de geschiedenis en de betekenis van het Ninoofse Corneliusschrijn.

Het reliekschrijn van abt Roelofs staat al meer dan 350 jaar centraal in de verering van de Heilige Cornelius te Ninove. Dit meesterwerk van edelsmeedkunst is al vaker vanuit artistiek standpunt beschreven en bewonderd op heel wat tentoonstellingen, maar de historische achtergrond bleef daarbij telkens onderbelicht. Voor deze conference ging Jaak Peersman op zoek naar informatie in de verschillende kronieken die de abdij van Ninove heeft nagelaten.

Zo kwam hij te weten dat het huidige schrijn op 14 september 1647 in gebruik werd genomen. De biografische gegevens die de kronieken over abt Roelofs verstrekken, lijken bovendien ook te verklaren waarom de relikwiekast zo groot moest zijn, waarom het zijn typische vorm gekregen heeft en waarom de realisatie van dit pronkstuk voorrang kreeg op de bouw van een nieuwe abdijkerk.

Inschrijven voor de conference : ‘Abt Kristiaan Roelofs en het nieuwe reliekschrijn (1647) in het licht van de abdijkronieken’ kan door een mail te sturen naar clairette.vo@scarlet.be of te bellen naar 054 34 16 21 . Vrije bijdrage, na de voordracht wordt een drankje aangeboden.

Topartikels editie Ninove-Dender