Jeugddomein Verbrugghen in de etalage

De monniken van de abdij Affligem plaatsen het jeugddomein Verbrugghen in de etalage. Het domein moet echter een jeugdfunctie behouden.

Het domein Verbrugghen ligt verdeeld op de grens van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. De abdij Affligem kreeg het historische domein in 1937 als een legaat van Henri Vebrugghen, maar met als voorwaarde dat het bestemd zou zijn voor de jeugd. Eerst dom Robert, sinds 1982 dom Lukas, ontfermden zich over het bosdomein en verhuurden het aan talloze jeugdverenigingen voor hun kampen.

Sinds enkele jaren mogen de drie kamplokalen in het domein van de brandweer echter niet meer worden gebruikt voor overnachtingen. De lokalen moeten dringend worden gemoderniseerd of vervangen, maar de paters mogen en kunnen dat zelf niet meer.

De gebouwen liggen immers zonevreemd en de abdij, die nog steeds een voltijds personeelslid in dienst heeft voor het dagelijkse onderhoud van het domein, heeft zelf niet meer de mensen en de middelen voor dergelijke investering.

De kloostergemeenschap, die vandaag nog twaalf veelal hoogbejaarde monniken telt, besliste recent om het domein te koop te zetten. Hoe dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. ‘We gaan hiervoor een externe adviseur aanstellen’, zegt dom Lukas. Wel is duidelijk dat het domein een jeugdfunctie moet houden.

De twee betrokken provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hebben de problematiek opgenomen in de projectgroep Landschap van Erembald tot Kravaalbos, dat de landschapsontwikkeling in de ruime regio moet uittekenen.

Het gemeentebestuur van Affligem werkt sinds twee jaar ook aan een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) om alle zonevreemde recreatie, waaronder het domein Verbrugghen, te regulariseren. Affligem bereikte ook een akkoord met de abdij om het domein in de zomervakantie te gebruiken voor de kinderopvang.