Stadsbestuur Ninove veroordeelt extremistische handelingen

Een aantal leden van het extreemrechtse Voorpost drong op vrijdagmiddag 16 mei het oud- stadhuis binnen en baande zich een weg naar het balkon. Daar namen ze de Turkse vlag, de Marokkaanse vlag en de regenboogvlag weg. Met deze daad wilde Voorpost protesteren tegen de tentoonstelling die er nog tot zondag 18 mei loopt naar aanleiding van de  50ste verjaardag van de Turkse en Marokkaanse migratie. De regenboogvlag werd op dinsdag 13 mei opgehangen in het kader van de Pride Week.

In de plaats daarvan kwamen de Vlaamse Leeuwenvlaggen van Voorpost en werden nationalistische slogans en liederen geschreeuwd. Getuigen meldden ook dat sommigen de Hitlergroet uitbrachten.

In een gezamenlijke mededeling veroordeelt het Ninoofse stadsbestuur samen met de partijvoorzitters van Open VLD, SP.A, CD&V en Groen deze extremistische handelingen scherp.

Zij benadrukken het recht op vrije meningsuiting voor iedereen, maar aanvaarden niet dat op dergelijke manier van de openbaarheid van stadsgebouwen misbruik wordt gemaakt, dat onrechtmatig vlaggen worden verwijderd en dat de openbare orde wordt verstoord. Ook het uitbrengen van de Hitlergroet is strafbaar.

De burgemeester, schepenen en partijvoorzitters stellen dat in Ninove geen plaats is voor discriminatie op basis van leeftijd, geslacht, huidskleur, geloof, levensbeschouwing of seksuele geaardheid. Het stadsbestuur erkent en apprecieert diversiteit in al zijn vormen in een open samenleving.

Ook N-VA betreurt de actie en veroordeelt elke uiting van haat en racisme in Ninove en ver daarbuiten. ‘ In Ninove “klappen” we met elkaar’, reageert Joost Arents namens N-VA Ninove. ‘als er een probleem is, zeggen we ons gedacht en we lossen het samen op. We betreuren dan ook het trieste schouwspel dat zich op het oude stadhuis zou hebben afgespeeld. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Open VLD, CD&V, SP.A en Groen hier een verkiezingsspel spelen en het conflict bewust hebben gezocht.’

Topartikels editie Ninove-Dender